elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El «big data» ajuda a previndre lesions i fitxar jugadors assenyalen els experts en el curs «Noves tecnologies en l'esport» de l'UJI

El «big data» ajuda a previndre lesions i fitxar jugadors assenyalen els experts en el curs «Noves tecnologies en l'esport» de l'UJI
    MÉS FOTOS
    El «big data» ajuda a previndre lesions i fitxar jugadors assenyalen els experts en el curs «Noves tecnologies en l'esport» de l'UJI - (foto 2)
    El «big data» ajuda a previndre lesions i fitxar jugadors assenyalen els experts en el curs «Noves tecnologies en l'esport» de l'UJI - (foto 3)
    El «big data» ajuda a previndre lesions i fitxar jugadors assenyalen els experts en el curs «Noves tecnologies en l'esport» de l'UJI - (foto 4)

    La presència de la tecnologia en el món de l'esport d'elit és cada vegada més comuna. Tant que es pot dir que quasi res es deixa a la improvisació. Les noves aplicacions de programari aporten informació de tota mena als esportistes d'elit i els clubs professionals. Així ho han demostrat els professionals del sector que han participat en la segona jornada del curs «Noves tecnologies en l'esport», de la Universitat d’Estiu de l'UJI.

    El coordinador de l'àrea de rendiment del Villarreal CF, José Luis García, ha explicat que «el big data està plenament implantat en l’esport professional i és quasi impossible en l'actualitat deixar a la improvisació la preparació d'un partit». En aquest sentit, l'expert ha assenyalat que els diferents enregistraments amb les càmeres «et donen tot tipus d'informació respecte a cada jugador i cada equip a través de sistemes i aplicacions com tracking o eventing, que poden aportar dades com el moviment de cada jugador cada mil·lisegon o els esdeveniments que han succeït en cada trobada i informes sobre rendiment, jugades a pilota parada, etcètera».

    García ha argumentat que amb les diferents aplicacions, entre les quals es troba la proporcionada per la Lliga, Mediacoach, es poden tindre dades dels equips contraris, «fet que permet, no sols preparar els partits davant els rivals». Les dades que aporten els diferents programaris «també ajuden a prendre decisions sobre a quins jugadors es poden fitxar segons els criteris del tècnic que hi haja a cada moment». El coordinador de l'àrea de rendiment del Villarreal CF també s'ha referit a diferents aplicacions que permeten previndre lesions o millorar el rendiment de cada jugador.

    Un altre dels punts de la segona jornada del curs «Noves tecnologies en l'esport» ha sigut la ponència de José Ignacio Priego «Aplicacions en l'esport d'alt rendiment» que ha versat en l'aplicació de la termografia i la termofisiologia en l'esport d'alta competició. L'expert ha explicat que aquest nou mètode «estudia les respostes fisiològiques relacionades amb el sistema termoregulatori i a partir de les dades que t'aporta es poden previndre i descobrir lesions que afecten els esportistes».

    Priego és especialista en l'aplicació de la termografia infraroja a les ciències de l'esport i la medicina i ha assegurat que cada vegada està més implantada en el món de l'esport. Les dades d'aquest mètode es recullen a través d'una càmera que realitza un mapa de calor del cos de l'esportista «i amb ells es poden veure les lesions que pateixen o xicotetes molèsties que poden anar a més».

    Segons José Ignacio Priego, «el sistema té l'avantatge que utilitza una tècnica no invasiva en l'esportista pel que es pot utilitzar tots els dies, fet pel qual bastants clubs de futbol ho han implantat, ja que permet descobrir que alguna cosa passa i fins i tot que l'esportista en estudi té alguna molèstia que no vol verbalitzar perquè no té un partit important en uns dies».

    La clausura del seminari l'ha realitzada el director del curs Carlos Hernando, qui ha assegurat que «les noves tecnologies faciliten molt el treball d’aquells que es dediquen a la pràctica esportiva».

     

    Pujar