elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consorci riu Millars reprén el control dels visons americans

El Consorci riu Millars reprén el control dels visons americans
    MÉS FOTOS
    El Consorci riu Millars reprén el control dels visons americans - (foto 2)
    El Consorci riu Millars reprén el control dels visons americans - (foto 3)
    El Consorci riu Millars reprén el control dels visons americans - (foto 4)
    El Consorci riu Millars reprén el control dels visons americans - (foto 5)
    El Consorci riu Millars reprén el control dels visons americans - (foto 6)

    La guarderia rural del Consorci riu Millars format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha représ els treballs de control de la població exòtica de visons americans (Neovison vison) presents en el Paisatge Protegit de la Desembocadura. Els projecte de seguiment i control d'aquesta espècie de mustèlid al·lòcton present en bona part del riu Millars es va iniciar setembre de 2018 però es va haver de suspendre l'octubre passat a conseqüència de la crescuda del riu pel temporal de gota freda que va patir la província de Castelló. El servei de guarderia rural del Consorci riu Millars disposa de tres plataformes trampa flotants per a capturar els visons americans. Cadascuna està col·locada en l'aigua en llocs on prèviament s'ha detectat la seua presència mitjançant l'anàlisi dels seus excrements o empremtes a la vora del riu. Aquestes plataformes flotants incorporen unes bases d'argila que permeten obtenir les empremtes dels animals quan accedeixen.

    Després quan es detecta la presència del visó americà s'instal·la una gàbia automàtica per a capturar els animals. Els paranys s'incorporen poc després de veure les petjades dels mustèlids. De moment els guardes rurals del Consorci riu Millars ja han detectat la presència de diversos exemplars de visons americans en una de les dues plataformes instal·lades. Això significa que d'ací a poc temps s'iniciarà el procés de captura dels visons americans. L'ajuntament d'Almassora col·laborarà amb el Consorci riu Millars en el procés de retirada i transport dels animals capturats. La Generalitat Valenciana serà finalment la responsable de la custòdia dels visons exòtics retirats del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. Cal tindre en conter un factor important que també explica el control dels visons exòtics i és el fet que les llúdries (Lutra lutra) tornen a estar presents en la desembocadura del riu Millars des de fa 5 anys. La llúdria és un animal més corpulent i territorial capaç de desplaçar el visó americà però aquesta espècie exòtica és una extraordinària competidora per l'aliment.

    Life Lutreola Espanya

    El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars participa en el Life Lutreola Espanya de la Unió Europea davall la coordinació del Servei de Vida Silvestre de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana. Aquest Life pretén salvar les últimes poblacions salvatges del visó europeu (Mustela lutreola), l'espècie autòctona que es troba a un pas de l'extinció. En l'actualitat la principal amenaça que té el visó europeu és precisament el visó americà que s'ha adaptat perfectament als ecosistemes fluvials espanyols. Aquest projecte Life té com a objectiu millorar la situació del visó europeu a Espanya on es troba una de les seues últimes poblacions naturals i de major viabilitat. Aquesta situació precària es podria mantenir mitjançant una millora en l'efectivitat de les tècniques d'erradicació del visó americà (Neovison vison), que suposa l'amenaça més gran per a aquesta espècie europea i per a altres espècies de la fauna autòctona a Europa. Al riu Millars mai han existit visons europeus però és important frenar l'avanç dels visons americans per tal d'impedir el seu desplaçament cap al nord on habiten les últimes poblacions mundials del visó autòcton. Aquest mustèlid catalogat en perill crític d'extinció per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) únicament habita xicotetes poblacions d'Espanya (Navarra, País Basc, La Rioja i Castella i Lleó), Romania, Ucraïna, Rússia i França.

    Per culpa de la pell de visó

    Al tram mitjà i baix del riu Millars existeixen diverses poblacions de visó americà (Neovison vison) que han sigut capaces de sobreviure sense problemes i criar. Aquesta espècie exòtica i invasora, originària de Nord-americà, es troba en bona part dels rius valencians a conseqüència d'escapaments massius de granges pelleteres dedicades a la cria en captivitat i engreixament dels animals per a convertir-los més tard en abrics de pell de visó. A la província de Castelló hi ha visó americà en el tram mitjà i baix del Millars i al riu Palància. La fugida massiva de centenars de visons americans de granges pelleteres ubicades a la província de Terol i de Castelló (Viver) va provocar des dels anys 90 del segle passat una enorme expansió pels ecosistemes fluvials castellonencs. Des d'ací els visons van anar desplaçant-se cap al sud fins a altres rius com el Túria i el Jalón i també cap al nord fins al riu Ebre. La connexió des de l'Ebre fins als rius del nord d'Espanya ha provocat una greu amenaça per a la conservació dels visons europeus. Ara el compromís de la Generalitat Valenciana amb la col·laboració del Consorci riu Millars és impedir que les poblacions de visons americans presents als rius valencians es desplacen cap al nord.

    Pujar