elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell General de la Xarxa Vives acorda un posicionament per a enfortir la cultura a les universitats

El Consell General de la Xarxa Vives acorda un posicionament per a enfortir la cultura a les universitats
  • Les rectores i els rectors de les 22 universitats aproven la «Carta d’Universitats i Cultura», marc comú per a establir estratègies en la política cultural de les universitats que permeten afrontar amb èxit els reptes actuals i de futur

El Consell General de Rectores i Rectors de la Xarxa Vives d’Universitats ha aprovat la «Carta d’Universitats i Cultura». El document és fruit d’un procés col·laboratiu d’anàlisi, reflexió i debat al voltant de la dimensió cultural de les universitats, en què han participat més de 60 expertes i experts que desenvolupen la seua tasca als òrgans de govern universitaris i als equips responsables de la gestió d’aquest àmbit.

La Carta, entesa com un llibre blanc de la cultura universitària, presenta un marc comú de referència per a l’establiment d’estratègies en la política cultural de les universitats. Segons el president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat CEU Cardenal Herrera, Vicente L. Navarro de Luján, «té una vocació pionera i de lideratge, que pretén fonamentar les decisions que donaran resposta als reptes que planteja la cultura a les universitats del segle XXI i conduir, així mateix, el debat sobre la gestió i el paper de la cultura universitària en l’espai europeu d’educació superior».

L’aprovació de la Carta per part del Consell General de la Xarxa Vives comporta el compromís i l’aposta ferma de les universitats per enfortir la cultura en les institucions d’educació superior. De fet, la premissa sota la qual s’ha desenvolupat el projecte des d’un primer moment ha estat la concepció de la cultura com una funció irrenunciable de les universitats, de servei públic, com ho són la docència i la investigació.

El document s’estructura, principalment, en cinc blocs. El primer estableix les bases i antecedents que justifiquen i motiven el desenvolupament del projecte. En un segon apartat s’aborda la dimensió cultural de les universitats. A continuació, es presenten els principis orientadors de la Carta i es desenvolupen els sis àmbits d’actuació en què es desplegarà l’estratègia cultural comuna: educació i formació cultural, recerca i divulgació del coneixement, creació i programació cultural, conservació i divulgació del patrimoni material i immaterial, universitat en l’ecosistema cultural local, i dimensió digital de la cultura. Aquesta presentació dels eixos temàtics dona pas a un darrer bloc dedicat a orientar les universitats durant la implementació de les estratègies.

La Carta d’Universitats i Cultura ha estat impulsada per les universitats Jaume I, Abat Oliba CEU, d’Alacant, Autònoma de Barcelona, de Barcelona, de Girona, de les Illes Balears, Internacional de Catalunya, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Oberta de Catalunya, Pompeu Fabra, Politècnica de Catalunya, Politècnica de València, Ramon Llull, Rovira i Virgili, de València, i de Vic-Central de Catalunya. Jordi Montaña Matosas (vicepresident primer de la Xarxa Vives d’Universitats) i Antonio Ariño Villarroya (catedràtic de Sociologia de la Universitat de València) n’han estat els directors científics, mentre que la direcció tècnica del projecte ha anat a càrrec d’Àngel Mestres Vila (director general de Trànsit Projectes), Mariana Pfenniger (directora de l’àrea de consultoria i projectes internacionals de Trànsit Projectes) i Jordi Baltà Portolés (consultor de l’àrea de consultoria i projectes internacionals). El Consell Assessor de la Carta d’Universitats i Cultura ha estat format per la Comissió de Cultura de la Xarxa Vives, que agrupa vicerectores i vicerectors d’aquest àmbit a les universitats, i pel Grup de Treball de Gestió Cultural de la Xarxa, format pel personal responsable dels serveis de 

Pujar