elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un cicle de conferències del grup ITACA-UJI proposa reflexionar sobre les imatges en l'era de la postveritat

  • Nou investigadors i investigadores expertes en les noves derives de l'audiovisual contemporani participaran del 23 d'octubre al 18 de desembre en les conferències online

El Grup de Recerca ITACA de la Universitat Jaume I de Castelló ha organitzat el cicle de conferències «Pensar les imatges en l'era de la postveritat», una activitat que reunirà nou investigadors i investigadores expertes en les noves derives de l'audiovisual contemporani per a reflexionar sobre el paper de les imatges en el context actual. Les conferències online, de caràcter setmanal, s'iniciaran el divendres 23 d'octubre i finalitzaran el 18 de desembre de 2020.

El cicle proposa una reflexió crítica sobre els textos audiovisuals contemporanis en els quals cal reconèixer la petjada de l'actual context de la política de la postveritat, que afecta els discursos informatius de les notícies, el fotoperiodisme, els info show, els programes de telerrealitat, els talent show o la comunicació política. Aquests discursos sovint expressen l'hegemonia del pensament liberal i determinades construccions d'identitats individuals i col·lectives, que obeeixen a una ideologia dominant i, a vegades, a visions del món alternatives. Aquest context és permeable en els discursos audiovisuals contemporanis —fotografia, cinema, sèries, videoart, videojocs, etc.—, a vegades com a reflex, altres com a contestació, des de posicionaments crítics i retòriques postclàssiques.

Aquest cicle reunirà setmanalment, entre octubre i desembre, investigadors i investigadores expertes en l'anàlisi de l'audiovisual contemporani com Raúl Rodríguez (Universitat d'Alacant), Ingrid Guardiola (Universitat de Girona), Pilar Irala-Hortal (Universitat San Jorge de Saragossa), Desirée de Fez (periodista i crítica cinematogràfica), Luis Deltell (Universitat Complutense de Madrid), Jordi Sánchez-Navarro (Universitat Oberta de Catalunya), Iván Pintor (Universitat Pompeu Fabra), Javier Hernández Ruiz (ECAM i ESIC) i Mercè Oliva (Universitat Pompeu Fabra), que compartiran amb les persones assistents les seues últimes recerques sobre la imatge contemporània. El cicle es proposa com un lloc de trobada per a desemmascarar la transparència enunciativa i revelar el gruix de l'escriptura i la ideologia que tanquen els discursos audiovisuals contemporanis.

El cicle, que es desenvoluparà online, està dirigit especialment a l'estudiantat de primer curs dels graus en Comunicació Audiovisual, Publicitat i Relacions Públiques i Periodisme, i està obert també a altres assistents interessats en el camp. L'activitat s'emmarca en els projectes de recerca «Anàlisi d'identitats discursives en l'era de la postveritat. Generació de continguts audiovisuals per a una educomunicació crítica» (AIDEP), amb codi 18I390.01/1, finançat en convocatòria competitiva per la Universitat Jaume I, i «Participació ciutadana i mitjans de comunicació públics. Anàlisi d'experiències de cocreació audiovisual a Espanya i a Europa» (PARCICOM), amb codi RTI2018-093649-B-I00), finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, tots dos sota la direcció de Javier Marzal Felici, per al període 2019-2021.

Pujar