Castellano

La ceràmica denúncia que segueix a l'espera de les ajudes urgents del Govern

La ceràmica denúncia que segueix a l'espera de les ajudes urgents del Govern
  • Dos mesos després segueixen sense rebre les ajudes per la guerra d'Ucraïna

Més de dos mesos després de la publicació del Reial decret llei 6/2022, de 29 de març, pel qual s'adoptaven mesures urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna, la gran majoria de les empreses del sector ceràmic segueixen sense haver rebut cap pagament.

Aquest RD establia unes ajudes directes de fins a 400.000 € per a sectors gasintensivos, entre els quals es troba el sector fabricador de rajoles ceràmiques (CNAE 233). Pràcticament totes les empreses del sector van sol·licitar dins de termini les ajudes, sense haver rebut cap resposta per part de l'administració. Cal destacar que el propi text del RD 6/2022 indicava que en cas de no haver-hi resposta passat un mes de la data límit per a la seua presentació, s'entenien les ajudes desestimades automàticament. De fet, després de diferents gestions d'ASCER amb el Ministeri d'Indústria, la setmana passada es va publicar en la web oficial del Ministeri una nota informativa sobre les mesures de suport a la indústria gas intensiva per a aclarir que el termini per al pagament de les ajudes finalitza hui divendres 3 de juny.

“Existeix cert nerviosisme en el sector, veiem com els mesos van passant sense que realment s'hagen implementat mesures de suport als sectors econòmics afectats. L'evolució dels preus del gas continua en nivells molt alts i les perspectives no són de millora” apunta Alberto Echavarría, secretari general d'ASCER. “A pesar que des del Ministeri ens han traslladat la intenció de resoldre tots els expedients aquests dies, és lamentable que unes ajudes urgents per a la indústria seguisquen sense arribar més de dos mesos després d'aprovar-se, apunta Echavarría.

D'altra banda, les ajudes van deixar fora als atomitzadors independents, just les empreses ceràmiques més intensives en consum de gas, generant una distorsió dins del sector ja que els atomitzadors integrats en empreses ceràmiques sí que podien accedir a les ajudes. Tampoc la indústria esmaltera quedava inclosa en les ajudes. En aquest sentit, des d'ASCER es va traslladar aquesta problemàtica al Ministeri d'Indústria i al govern de la Generalitat Valenciana, aquests últims van anunciar que estudiarien el complementar les ajudes a través del pla Reactiva, que també sembla que tardaran a arribar.

Pujar