elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El catedràtic de Química Inorgànica de l'UJI Eduardo Peris obté el Premi Mond-Nyholm de la Royal Society of Chemistry

El catedràtic de Química Inorgànica de l'UJI Eduardo Peris obté el Premi Mond-Nyholm de la Royal Society of Chemistry
    MÉS FOTOS
    El catedràtic de Química Inorgànica de l'UJI Eduardo Peris obté el Premi Mond-Nyholm de la Royal Society of Chemistry - (foto 2)

    El catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat Jaume I de Castelló Eduardo Peris ha obtingut el Premi Mond-Nyholm de la Royal Society of Chemistry (RSC) en reconeixement a les seves aportacions dins dels camps de la química organometàl·lica i la catàlisi. El comunicat realitzat per la RSC destaca que el professor Peris ha estat distingit amb aquest guardó per l'aplicació del pensament creatiu en el plantejament de reptes fonamentals en química organometàl·lica i catàlisi. El premi Mond-Nyholm de la RSC, que és un dels premis internacionals més prestigiosos dins de l'àrea de química, distingeix cada any a un investigador o investigadora dins de l'àrea de la Química Inorgànica.

    Després de conèixer la notícia, Eduardo Peris ha comentat que «no m'ho podia creure. Donar un cop d'ull a la llista d'anteriors guardonats, molts d'ells referents per a mi dins del camp de la química, fa que em senti sorprès, agraït i tremendament aclaparat». «Em sento molt honrat per aquest guardó que reconeix el treball de tots els investigadors i investigadores que formen i han format part del meu grup de recerca». «No seria just deixar d'esmentar la Dra. Macarena Poyatos, co-supervisora del grup de recerca, sense el treball de la qual i contínues aportacions aquest premi no hauria estat possible i també vull fer esment especial a la persona que va presentar la meva candidatura al premi, per la gran confiança que va demostrar en pensar que jo podria accedir a ell».

    Eduardo Peris comenta que, si hagués de triar a un investigador que hagi deixat una clara influència en la seva manera d'enfocar la recerca, aquest seria Bob Crabtree de la Universitat de Yale. «Mai vaig conèixer a un químic amb una ment tan brillant i tal capacitat per a resoldre problemes complexos aplicant solucions senzilles». «Sempre record -explica-, alguna cosa que em va dir una vegada quan vaig tenir un resultat molt inesperat (i no desitjat) en un dels meus experiments“ els resultats inesperats sempre amaguen la llavor d'un descobriment extraordinari". Sempre tinc present aquesta cita i la uso sovint amb els meus estudiants».

    Actualment, el grup de recerca d'Eduardo Peris treballa en el disseny de molècules amb una o diverses propietats programades intencionadament. Per exemple, dissenyen molècules grans amb cavitats (caixes moleculars) que poden albergar molècules més petites, a fi de comprendre millor els processos que condueixen a la captació i alliberament de molècules a partir de caixes moleculars. Aquest camp de recerca és molt important ja que molts processos biològics, com la catàlisi enzimàtica, es fonamenta en l'existència d'interaccions entre molècules de gran grandària. La preparació de caixes moleculars i l'estudi de la seva interacció selectiva amb molècules d'interès biològic és una manera d'imitar els processos químics i biològics que es produeixen en la naturalesa.

    La recerca del grup d'Eduardo Peris també se centra en la preparació de catalitzadors amb propietats millorades. Un catalitzador és una substància que accelera una reacció química i, per tant, dona lloc a reaccions químiques més eficients des del punt de vista energètic. El disseny i l'aplicació de nous catalitzadors i sistemes catalítics té com a doble objectiu la protecció del medi ambient i el benefici econòmic, ja que els catalitzadors ajuden a reduir el cost energètic necessari per a fabricar productes valuosos, i disminueixen la quantitat de residus químics.

    Els premis de la Royal Society of Chemistry han guardonat l'excel·lència en les ciències químiques durant més de 150 anys i reconeixen els assoliments de persones, equips i organitzacions en l'avanç d'aquesta disciplina científica. En 2019, l'organització va fer una revisió d'aquesta cartera per a reflectir millor el treball i la cultura científics moderns. Els guanyadors d'aquesta edició s'uneixen a una prestigiosa llista que inclou a més de 60 Premis Nobel. El professor Peris rebrà 3.000 lliures esterlines, una medalla i serà convidat a realitzar una gira de conferències per universitats britàniques i irlandeses al llarg de l'any 2024.

    La Royal Society of Chemistry és una organització internacional que connecta al personal científic en química entre si, amb especialistes d'altres disciplines i amb la societat en el seu conjunt. Fundada en 1841 i amb seu a Londres (el Regne Unit), compta amb més de 50.000 membres a tot el món. La seva directora general, Helen Pain, ha assegurat que «les ciències químiques estan en l'avantguarda de la resolució d'una sèrie de reptes als quals s'enfronta el nostre món. Des de la química fonamental fins a les innovacions d'avantguarda, el treball dels científics químics exerceix un paper important en la construcció del nostre futur».

    Pujar