elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Canet lo Roig recupera un retaule del segle XIV atribuït a Pere de Guines, un dels millors escultors d’Europa

Canet lo Roig recupera un retaule del segle XIV atribuït a Pere de Guines, un dels millors escultors d’Europa

    Canet lo Roig va viure el passat diumenge una jornada històrica a l'inaugurar una reproducció del retaule de Sant Miquel del segle XIV amb peces originals atribuït a Pere de Guines, un dels millors escultors d'Europa de la seua època segons va indicar durant l'acte, celebrat a l'església on està exposat, l’arquitecte i historiador de l’Art, Arturo Zaragozá.

    "L'escultor que va fer este retaule, es un escultor que donem a conéixer avui. Una companya de la Universitat de València, Mercedes Gómez Ferrer i jo, publicarem pròximament un llibre sobre escultura gòtica valenciana on apareix el seu nom, que es Pere de Guines, el millor escultor de la Corona d'Aragó en el segle XIV i un dels millors d'Europa. Una mostra del seu treball la trobem en la porta dels Apòstols de la Catedral de València, però també a Barcelona, Palma de Mallorca i Tarragona", explicava. "I aquí, precisament, tenim unes xicotetes peces del treball que va fer Pere de Guines a Canet lo Roig”, afegia.

    Zaragozá, convençut de la importància i rellevància de l'escultor i del retaule, ja que pot suposar un gran atractiu turístic per a la població del Baix Maestrat, animava a donar-lo a conéixer no sols als veïns i veïnes de la localitat sinó al conjunt de la comarca i inclús de la província.

    Cal mencionar que la inauguració formava part 'd'Oleum, Jornades de l'Oli d'Oliva i la Cultura Gastro' de Canet lo Roig, que s'han celebrat este passat cap de setmana en col·laboració amb la Generalitat Valenciana i Castelló Ruta de Sabor de la Diputació de Castelló i que tindran continuació el 8 i 9 de juny.

    Per la seua banda, l'alcaldessa, María Ángeles Pallarés, agraïa tant a Arturo Zaragozá com a Carlos Martínez, el treball d'investigació realitzat durant estos anys per a recuperar un retaule, les peces del qual es trobaven algunes a l'església de la localitat i altres en museus de Catalunya que han sigut replicades amb tecnologia 3D per a completar bona part de l'extraordinària obra.

    "No ha sigut un treball fàcil, però la constància i el treball de persones com Arturo Zaragozá han fet possible que avui tinguéssem a la nostra església el que va ser un dia el retaule de Sant Miquel". En este punt, recordava que va ser en l'última edició de 'La Llum de les Imatges', concretament en l'exposició que es va fer a Catí en 2013, on s'havia fet una reproducció del citat retaule, quan va començar a forjar-se la idea de recuperar-lo.

    El retaule mostra la presència de Sant Miquel i dels àngels al llarg de la història de la Salvació. Pallarés, junt amb l'equip de Govern, es mostrava satisfeta pel resultat, i assenyalava que "amb accions com esta recuperem i dignifiquem una part important del patrimoni artístic i cultural del nostre municipi".

    Pujar