elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

"El dia que Bertolt Brecht va morir a Finlàndia" enceta la programació del Paranimf de l’UJI

    El Paranimf de la Universitat Jaume I inicia la temporada amb una clara aposta pel teatre valencià. Ho fa aquest divendres, 16 d’octubre de 2016, a les20 hores, amb l’obra El dia que Bertolt Brecht va morir a Finlàndia interpretada per la companyia de teatre Crit. Amb la representació d’aquesta obra a Castelló, l’UJI vol, una vegada més, homenatjar i reconèixer al catedràtic de Literatura Josep Lluís Sirera que va morir sobtadament el passat curs i que, junt al seu germà Rodolf, és coautor del text que es posa en escena.

    El dia que Bertolt Brecht va morir a Finlàndia és un espectacle que bascula entre la ficció i la realitat endinsant-se en l’agitada vida personal i professional del famós dramaturg alemany Bertolt Brecht. Tot el text és una reflexió sobre la condició humana des del punt de vista de la coherència i de les contradiccions humanes. A partir de nombrosos salts enrere i amb tocs subtils de cabaret i d’espectacle de varietats americà es van descobrint els secrets millor guardats de Brecht i dels qui en foren més propers. L’obra és sobretot una història d’amor, d’un amor carnal i de l’amor al teatre com a camí per a sobreviure a les misèries humanes i estimar la vida.

    L’acció comença a Berlín en la República Democràtica Alemanya, on el dramaturg Bertolt Brecht rep, durant la tardor de 1953, una carta d’una dona finlandesa, Mirjami Leino, en la qual li demana que intercedeixi davant les autoritats alemanyes per tal que li concedeixin visat per establir-se en aquest país ella i el seu fill. Mirjami és vídua d’un guardaboscs, i recorda a Brecht que es van conèixer quan el seu marit el va salvar de morir congelat mentre tractava de fugir a la Unió Soviètica, durant l’estiu de 1941. L’obra juga amb aquests dos nivells temporals: l’encontre entre Brecht i Mirjami en el passat, i el present del dramaturg, convertit ja en la principal autoritat teatral de l’Alemanya Democràtica amb totes les contradiccions que això comporta.

    L’obra està dirigida per Pep Sanchis i María José Soler, i interpretada per Daniel Tormo, Anna Marí, Josep Valero i Núria Martín.

    Pujar