elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

75 baldrigues balears, les aus marines més amenaçades d'Europa, es concentren davant la desembocadura del riu Millars

75 baldrigues balears, les aus marines més amenaçades d'Europa, es concentren davant la desembocadura del riu Millars
  • Les aus, observades per l'ornitòleg Virgili Beltrán, van estar alimentant-se de peixos a uns 200 metres de la costa entre les poblacions castellonenques d'Almassora i Borriana

MÉS FOTOS
75 baldrigues balears, les aus marines més amenaçades d'Europa, es concentren davant la desembocadura del riu Millars - (foto 2)
75 baldrigues balears, les aus marines més amenaçades d'Europa, es concentren davant la desembocadura del riu Millars - (foto 3)
75 baldrigues balears, les aus marines més amenaçades d'Europa, es concentren davant la desembocadura del riu Millars - (foto 4)

L'entorn del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars, entre Almassora i Borriana, ha rebut la visita inesperada i valuosa de 75 baldrigues balears (Puffinus mauritanicus), l'espècie d'au marina més amenaçada d'Europa segons la Llista Roja (Red List) d'Espècies Amenaçades confeccionada per la Unió Internacional de Conservació de la Natura (UICN) i actualitzada en desembre del 2016. En l'àmbit nacional el Llibre Roig de les Aus d'Espanya la considera en "perill crític d'extinció" i el Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades la registra com en "perill d'extinció". De fet la població mundial es troba al voltant de les 3000 parelles reproductores segons publica la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO-Birdlife). La baldriga balear com el seu nom indica a tot el món únicament cria a l'arxipèlag de les illes de les Balears, principalment a l'illa de Formentera, encara que durant els seus desplaçaments marins pot arribar al Cantàbric, golf de Biscaia o nord-oest d'Àfrica. ‹‹No més es reprodueix a les illes Balears i a l'hivern normalment ve a les costes de València, Castelló i Tarragona per trobar aliment. Precisament en aquesta època, des de finals de desembre, gener fins i tot al febrer les trobem buscant peixos, pràcticament la seua font d'alimentació a les costes de la Comunitat Valenciana i el sud de Catalunya››, indica el director tècnic de l'empresa de turisme ornitològic Virgili Beltrán.

Pescant davant la desembocadura del riu Millars

Les baldrigues balears a l'hora de pescar o descansar formen basses, una paraula que utilitzen els ornitòlegs per a referir-se a la concentració de les aus damunt de l'aigua. Les 75 baldrigues balears estaven nadant i pescant en la mar a uns 200 metres enfront de la desembocadura del riu Millars. Després d'uns 20 minuts atapeint-se de peix van volar en direcció nord. ‹‹Les baldrigues volen normalment agrupades en bàndols -continua explicant Virgili mentre observa les aus amb un telescopi- i solen fer el que els ornitòlegs anomenem trens, és a dir, volen en filera. Per això és fàcil contar-les. Però quan troben un lloc on hi ha peix que és bàsicament el seu aliment, ja que es concentren totes, amenitzen i es dediquen a pescar, es submergeixen buscant el peix. Aleshores això forma una congregació, una concentració molt gran d'aus i a això anomenem una bassa. Realment és prou habitual que descansen o pesquen en aquesta forma de bassa de concentració d'aus››.

Les seues amenaçes

Les baldrigues balears únicament toquen terra ferma a l'hora de pondre els ous i criar els seus polls. La principal causa de mort és la depredació que pateixen per part de rates i gats, dos animals introduïts perillosament a les illes on crien per l'ésser humà. La urbanització del litoral, la pesca accidental o la contaminació de la mar per hidrocarburs també estan darrere del seu declivi mundial. ‹‹Hi ha uns pocs milers de baldrigues balears i estan molt concentrades. Qualsevol inteferència amb elles pot acabar amb bona part de la població mundial. Estan en perill crític perquè pateixen molt les accions humanes com la pesca professional amb la tècnica del palangre, la urbanització de la costa i la contaminació lumínica que descobreix l'emplaçament dels seus nius als depredadors o arriba a despistar les aus››, acaba explicant l'ornitòleg.

 

Pujar