elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aquests municipis de Castelló proposen substituir el raïm per gallons de clementina en Nit de cap d'any

Aquests municipis de Castelló proposen substituir el raïm per gallons de clementina en Nit de cap d'any
  • Diverses poblacions aposten pel producte local per a celebrar les campanadas

A pocs dies de viure la Nit de cap d'any són diversos els municipis de la província de Castelló que han tornat a proposar als seus veïns que substituïsquen el tradicional raïm pels grillons de la taronja.

Una manera d'apostar pel producte local lluitant contra el pes de la tradició uvera, l'origen de la qual encara no és clar. Mentre que alguns creuen que prové d'un costum iniciat en 1882, quan la burgesia va començar a usar-les com a manera d'acomiadar l'any.

Uns altres, en canvi, situen el seu origen en terres alacantines en 1909. Pel que sembla aqueix any la collita va ser abundant, per la qual cosa els productors haurien intentat vendre el màxim possible, amb la idea de les 12 raïm de la sort.

En qualsevol cas, han sigut diversos els municipis que enguany han tornat a iniciar la seua campanya en favor dels grillons de taronges o clementines. Aquests són alguns:

Castelló de la Plana obrirà el Mercat de la Taronja


Encara que la capital no repartirà cítrics, mantindrà oberta el dissabte 31 de desembre la Fira de la Taronja perquè qualsevol castellonenc puga acostar-se a la plaça Fadrell a comprar el producte local l'últim dia de l'any.

A més, l'Ajuntament anima a consumir grillons de mandarina per Any Nou. “Les dotze campanadas es presenten com una oportunitat per a reforçar al cítric de Castelló consumint dotze gallons en comptes de raïm. És un nou hàbit que recolza al producte de proximitat i potència les sinergies entre consumidors i els nostres productors”, ha destacat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

Borriana reparteix dues tones de gallons


L'ajuntament de la capital de la Plana Baixa ha repartit aquest any dues tones de grillons de clementina als seus carrers i centres escolars per a apostar per l'agricultura local.

Concretament, s'han repartit centenars de malles de la varietat clemenules ‘La reina de la Plana’. L'alcaldessa, Maria Josep Safont, i el regidor d'Agricultura, Vicent Granel volen aconseguir que aquesta fruita siga l'encarregada d'acompanyar la Nit de cap d'any” i, al seu torn, “donar a conèixer la campanya de promoció i de posada en valor de la marca de qualitat de la clemenules de la Plana, la clementina més famosa, més tradicional i més nostra”.

I és que Borriana se suma a la campanya perquè siga “marca de qualitat” i, a llarg termini, “una denominació d'origen que ajude al fet que els agricultors puguen cobrar per ella tot el que inverteixen”.

Nules prepara la Clemen Nit Festa


Nules torna a apostar per la Clemen Nit Festa, una prenochevieja que té com a objectiu posar en valor el producte més autòcton de la localitat i que porta el seu nom: La clemenules. Així, el municipi recupera aquesta festa després de l'aturada de la pandèmia, que tindrà lloc en el multifuncional per a suportar millor les temperatures gèlides d'aquests dies.

La cita serà divendres 30 de desembre del 2021 a les 23 hores i l'artista convidat és el reconegut humorista J.J Vaquer, qui realitzarà una actuació i serà l'encarregat de dirigir les campanadas a les 0.00 h per a celebrar l'entrada en l'últim dia de l'any.


A més, el consistori repartirà taronges i l'associació d'hostalers (Ashonul) aigua de valència i suc de taronja i les mestresses de casa i l'associació de jubilats faran el propi amb diversos dolços on també la clemenules és el producte estrela. “És una nit en la qual tractem d'ajuntar-nos la població per a celebrar per endavant la fi de l'any, tractant de posar en valor nostra clemenules i totes les propietats positives que té aquest producte”, afirma l'alcalde, David García.

Vila-real tindrà unes 12 campanadas per als més xicotets


El municipi organitza el dia 31 a les 12 hores del migdia unisques campanadas infantils perquè els més xicotets acomiaden l'any amb grillons de clemenules.

Serà en el recinte de la Fira de Nadal, on també tindran lloc activitats musicals, espectacles de màgia i contacontes, teatre o manualitats.

Moncofa repartirà malles entre els veïns


Moncofa, per part seua, repartirà clemenules el dijous i el divendres en els baixos de l'Ajuntament per als moncofins tinguen a la seua casa els seus grillons per a Any Nou.

Pujar