elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pla antimosquits: activen un tractament aeri sobre 1.700 hectàrees de Castelló

Pla antimosquits: activen un tractament aeri sobre 1.700 hectàrees de Castelló
  • Diputació assegura que l'objectiu és atallar el risc de proliferació de dípters després de les pluges torrencials de les últimes setmanes i les altes temperatures actua

MÉS FOTOS
Pla antimosquits: activen un tractament aeri sobre 1.700 hectàrees de Castelló - (foto 2)
Pla antimosquits: activen un tractament aeri sobre 1.700 hectàrees de Castelló - (foto 3)
Pla antimosquits: activen un tractament aeri sobre 1.700 hectàrees de Castelló - (foto 4)
Pla antimosquits: activen un tractament aeri sobre 1.700 hectàrees de Castelló - (foto 5)

La Diputació de Castelló ha iniciat hui les fumigacions en les marjals d'Almenara, la Llosa, Xilxes, Moncofa, Nules, Oropesa, Torreblanca, Cabanes i Peníscola per a reforçar els tractaments aeris en les zones susceptibles de convertir-se en vivers de mosquits després dels episodis de fortes pluges de les últimes setmanes. Així ho ha explicat a primera hora del matí la diputada de Medi Natural, María Jiménez, moments abans que l'helicòpter de l'empresa concessionària Lokímica S. A. iniciara des del Parc de Bombers de la Plana Baixa a Nules les sessions de vols programades per a les jornades de hui i demà, autoritzades per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Es va actuar sobre una superfície aproximada de 1.700 hectàrees, sent la la previsió treballar durant la jornada de hui en les poblacions de la Plana Baixa i demà en la zona nord, arribant fins al municipi de Peníscola.

María Jiménez ha indicat que encara que el tractament habitual terrestre és el correcte i resulta molt eficaç, en una situació com l'actual, "amb grans extensions d'aigua estancada després de les pluges torrencials registrades a la província i amb molt altes temperatures, s'ha considerat convenient recórrer al tractament aeri perquè es pot escometre amb molta major rapidesa, arribant a zones de difícil accés amb el tractament terrestre". Ha afegit que "com sempre, actuem seguint els criteris tècnics que marca el director del contracte del Pla Provincial Antimosquits, el catedràtic Ricardo Jiménez, qui ha considerat que era necessària una actuació aèria de xoc perquè es donen les condicions perfectes perquè es produïsca una gran proliferació de mosquits".

La diputada també ha informat que "des de la Diputació realitzem tractaments al llarg de tot l'any, encara que s'intensifiquen entre els mesos de març i octubre per a frenar l'expansió d'aquests molestos vectors". També ha demanat la col·laboració de la ciutadania, recordant que "és important evitar acumulacions d'aigua i mantindre netes i clorades les piscines i basses, així com llavar cada dos dies els bevedors d'animals i practicar un bon drenatge en les zones d'horts urbans".

Per part seua, el biòleg director tècnic de l'empresa Lokímica S.A., Rubén Bueno, ha explicat que "aquestes actuacions larvicides aèries s'executen amb un bacteri selectiu que resulta eficaç contra els mosquits però és innòcua per a la resta de la fauna". L'objectiu és "avançar-se, per a evitar la proliferació de mosquits adults, que són els que piquen i causen molèsties a la ciutadania".

Cal recordar que la Diputació invertirà al llarg d'aquest 2021 un milió d'euros en el desplegament del Pla Provincial contra els Mosquits, que té una doble vessant: d'una banda s'elaboren estudis periòdics de cada municipi i s'assessora els ajuntaments perquè actuen amb celeritat davant la presència de focus, i d'altra banda es duen a terme fumigacions terrestres i aèries en zones humides o d'aigua estancada en el medi natural, que és l'àrea que li correspon tractar a la institució provincial.

Pujar