elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Eva Alcón manifesta la preocupació de les universitats pels debats que qüestionen l’existència de les polítiques d’igualtat i lluita contra la violència de gènere

    La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha sigut l’encarregada de llegir el Manifest per la plena igualtat de dones i homes, en el marc de la celebració dels actes organitzats per la universitat per a commemorar el Dia de la Dona.

    El manifest, que és una adaptació de text aprovat per la Conferència de Rectors i Rectores de les Universitats Espanyoles (CRUE), comença indicant la importància del paper de les universitats en la transmissió de valors per a construir una societat cada vegada més tolerant, justa i igualitària i lamenta  que «encara no s’ha aconseguit la plena consecució del dret d’igualtat entre dones i homes, però ja és temps d’aconseguir aquesta meta i d’encarar la recta final».

    Alcón ha explicat que «les universitats som un reflex de la nostra societat i en elles veiem amb satisfacció com s’ha aconseguit l’equilibri entre dones i homes en les seues aules, en els seus claustres o en els expedients acadèmics més brillants. No obstant això, també veiem amb inquietud com persisteix aqueix sostre de vidre que frena l’accés als llocs de màxima responsabilitat, com les carreres científiques o acadèmiques es veuen llastades per les càrregues que assumeixen majoritàriament les dones en l’àmbit familiar o com no som capaços d’atraure-les cap a les carreres tecnològiques. Tampoc hem aconseguit eradicar de les nostres comunitats universitàries la violència masclista i l’assetjament sexual i per raó de sexe». «Unes desigualtats injustes i intolerables, moltes fins i tot il·legals, que a més ens fan perdre molt de talent» tal i como ha explicat la rectora.  

    Eva Alcón ha volgut manifestar el compromís de la Universitat Jaume I amb la igualtat, «amb una igualtat innovadora que esperem contribuisca a conformar una societat millor i més justa».  I per finalitzar, ha mostrat «la preocupació de les universitats pels debats que qüestionen l’existència mateixa de les polítiques d’igualtat i lluita contra la violència de gènere davall l’equívoc argument que discriminen els homes. Per això, demanem que els partits polítics tracten amb rigor i responsabilitat les polítiques d’igualtat i deixen a la literatura acadèmica especialitzada i al coneixement expert de gènere il·lustrar aqueixes discussions».

    Abans de la lectura del manifest, ha tingut lloc la presentació de tota la programació que es desenvoluparà a l’UJI del 7 al 10 de març per a commemorar aquest dia. Una programació que ha sigut organitzada pel vicerectorat de Promoció Lingüística i Igualtat, la Unitat d’Igualtat, l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano (IUEFG), la Fundació Isonomia, la Fundació Universitat Jaume I-Empresa, el Servei d’Activitats Socioculturals o l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Sostenibilitat, són algunes de les entitats que han col·laborat en l'organització d'activitats durant aquesta setmana, al costat d'associacions com ADONA’T.

    Pujar