elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alba Ruiz Buforn obté una Ajuda Predoctoral a la Recerca de la Fundació Banco Sabadell

Alba Ruiz Buforn obté una Ajuda Predoctoral a la Recerca de la Fundació Banco Sabadell

  La investigadora del grup d'Economia Experimental i Computacional de la Universitat Jaume I, Alba Ruiz Buforn, ha sigut seleccionada com a beneficiària d'una de les Ajudes Predoctorals a la Recerca convocades per la Fundació Banco Sabadell pel seu projecte «Estudio del efecto de la información pública en los mercados financieros utilizando la metodología de economía experimental». El projecte seleccionat s'emmarca en el desenvolupament de la seua tesi doctoral en Economia i Empresa, i està dirigida pels professors Eva Camacho Cuena i Simone Alfarano del Departament d'Economia. La tesi se centra en l'estudi de l'impacte de la informació pública en els mercats financers utilitzant experiments de laboratori.

  La recerca desenvolupada en aquest projecte naix de la necessitat de dotar a les institucions reguladores dels mercats financers d'una estratègia de comunicació eficient. L'estratègia de comunicació de les institucions que regulen els mercats financers, com els bancs centrals o les agències de qualificació creditícies, s'ha convertit en un instrument fonamental per a guiar als mercats i evitar efectes distorsius sobre els preus com són les bambolles. Durant la crisi sub-prime del 2008, la informació proporcionada per les agències de qualificació de risc ha tingut un gran impacte sobre les decisions d'inversió dels agents econòmics. Aquests van comprar els actius financers subestimant tant el risc inherent a la informació pública, com el benefici de recórrer a fonts d'informació alternatives. Aquest exemple demostra que proporcionar informació pública als mercats pot generar importants efectes distorsius en els preus dels actius per un excés de confiança dels inversors en informació pública. Les institucions reguladores, per tant, són conscients de la importància de desenvolupar una estratègia de comunicació eficient que mantinga els efectes beneficiosos de la informació pública i que suavitze el seu potencial efecte distorsiu sobre el comportament dels inversors.

  L'objectiu d'aquest projecte és identificar els efectes beneficis i distorsius que la informació pública genera en els mercats financers, utilitzant experiments controlats de laboratori amb subjectes humans que actuen com a inversors en mercats artificials. La metodologia experimental permet controlar variables que no són observables directament en els mercats reals, com és la informació que posseeix cadascun dels inversors, així com monitoritzar a cada moment la seua activitat en el mercat. Açò permet quantificar amb precisió els efectes de la informació pública, i determinar sota quines circumstàncies són beneficiosos o distorsius. D'aquesta manera, els experiments proposats en aquest projecte poden ser utilitzats com un banc de proves per a analitzar les conseqüències de diferents polítiques de comunicació, així com els seus efectes sobre el mercat i el comportament dels inversors. La fi última d'aquesta recerca és, per tant, dotar a les institucions reguladores d'una eina útil per al desenvolupament de polítiques de comunicació més eficients.

  L'ajuda s'emmarca en la convocatòria anual de la Fundació Banc Sabadell de 15 ajudes a la recerca científica per a aspirants predoctorals espanyols que estiguen realitzant la tesi doctoral en qualsevol universitat espanyola o estrangera, destinades a la promoció i el desenvolupament de treballs científics o estades en universitats o altres centres de recerca, preferentment en els camps del coneixement econòmic, empresarial i social.

  La Fundació Banco Sabadell té com a missió promoure i donar suport a aquelles activitats relacionades amb la cultura, el talent jove i la innovació. Per aquest motiu, col·labora amb entitats que duen a terme projectes en aquests àmbits, convoquen premis a la recerca biomèdica, la recerca econòmica i a les ciències i enginyeries, així com diferents ajudes a la recerca.

  Pujar