7 d’agost de 2020 7/8/20

Així afronten l'estiu els pobles de Castelló

Així afronten l'estiu els pobles de Castelló - (foto 1)
  • El coronavirus podria fomentar el turisme de proximitat

MÉS FOTOS
Així afronten l'estiu els pobles de Castelló - (foto 2)
Així afronten l'estiu els pobles de Castelló - (foto 3)

El COVID-19 ha canviat la vida de tots. Per a bé o per a mal. Aquest estiu serà molt atípic, sense quasi festes als pobles, sense poder fer plans a llarg termini. I, a més, pot ser que molts opten per tornar al poble de quan eren xicotets o viatjar a xicotets pobles per a desconnectar de tot el que està succeint. Això farà que la població augmente considerablement en municipis com podrien ser Montán o Benassal, a la província de Castelló.

El creixement demogràfic dels xicotets pobles durant el període estival és evident. “Si som 370 habitants, a l'estiu arribarem a 2.500 persones”, afirma l'alcalde de Montán, Sergio Fornas. A Benassal, el creixement també és elevat, entre un 50% i un 60% cada any.

La pandèmia pot disparar el nombre de persones que preferisquen viatjar no massa lluny, tal com assegura l'alcaldessa de Benassal, Mari Luz Monterde: “Potser molta gent no es va de vacances llargues i prefereix més el turisme de proximitat”. En els primers dies de la nova normalitat, aqueixos nous habitants ja es comencen a veure pels xicotets pobles. “Aquest cap de setmana ja veus a més gent passejant pel Rivet”, assegura Mari Luz Monterde.

Com garantir la seguretat

Davant tal afluència de nous conveïns per als mesos d'estiu, els municipis han de tindre una manera per a controlar que es complisquen les mesures de seguretat ja conegudes. A Benassal, per exemple, els dissabtes a la vesprada i els diumenges es talla el trànsit la zona dels bars per a “mantindre més les distàncies de seguretat a les terrasses”. La seua alcaldessa assegura que, a l'ésser un poble dispers, “és fàcil que no hi haja aglomeracions”.

A Montán també regulen alguns espais per a controlar les aglomeracions. En la piscina municipal s'estan fent senyals “per a marcar l'aforament i marcar la distància de seguretat”. Sergio Fornas, alcalde de la localitat, té clar quin és el protocol: “A la mínima que vérem alguna cosa tancaríem tant la piscina com tot el que tenim obert i caldria tornar a controlar-ho tot”.

Algunes festes patronals segueixen en l'aire

En les localitats de Montán i Benassal encara no s'han decidit a cancel·lar al 100% les seues festes. Encara que, en el cas de Montán, sí han suspés les festes de Sant Bernardo, el mes d'agost. No obstant això, amb les de setembre, per a la Verge dels Dolors, “estem esperant una mica, perquè tampoc sabem el que passarà”, informa Sergio Fornas.

En una situació similar a aquesta última estan a Benassal. Les festes de principis de setembre podrien celebrar-se, però no com estan acostumats. “Els actes com la presentació i tots els actes en els quals puguen participar les dames ja s'han deixat per a l'any que ve”, assegura l'alcaldessa, Mari Luz Monterde. L'Ajuntament té l'esperança de poder realitzar algun acte “sempre a l'exterior, complint els aforaments i amb totes les mesures de seguretat”.

Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y Alacant

Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y AlacantEntrar en el especial
Pujar