elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La pandèmia dispara les agressions al personal sanitari a la Comunitat Valenciana

La pandèmia dispara les agressions al personal sanitari a la Comunitat Valenciana
  • CSIF denuncia que després d'un lleu descens en 2019, s'han incrementat un 84% en l'últim any

El sindicat CSIF adverteix l'increment de les agressions al personal sanitari durant l'any de la pandèmia. A la Comunitat, després d'un lleu descens en 2019, s'ha produït un increment del 84% en l'últim any. La central sindical reclama amb urgència més mesures de protecció, com a personal de seguretat en els centres d'Atenció Primària, campanyes de conscienciació i suport jurídic.

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha llançat hui a nivell estatal, amb motiu del Dia Europeu contra les Agressions en l'Àmbit Sanitari, la campanya 'Stop agressions en l'àmbit sanitari. Per la teua dignitat, comunica la agresión', en què reivindica "més protecció per a les plantilles i tolerància zero davant d'aquesta xacra".

El sindicat recalca que "l'augment de contagis, la pressió hospitalària, la situació actual de l'Atenció Primària -amb un gran dèficit de mitjans humans-, la crispació i incertesa, juntament amb la creixent demanda assistencial, expliquen la pujada del 2020". En concret, a tot Espanya segons les últimes dades del Ministeri de l'Interior als quals ha tingut accés CSIF, s'han registrat 962 victimitzacions de gener a novembre de 2020, fet que suposa gairebé tres agressions a sanitaris a el dia a Espanya.

CSIF continua relatant que a la Comunitat Valenciana en aquest mateix període l'informe revela 94 agressions davant de 51 de el mateix tram de 2019. D'aquestes 94 victimitzacions, 30 han estat registrades a la província de València (un 11% més que el mateix període de l'any anterior), vuit a la de Castelló (100%) i 56 a la de València, on més s'ha disparat la incidència amb un augment de l'180%.

El sindicat remarca que el tipus d'agressions ha canviat: una majoria és verbal i han aparegut noves modalitats d'amenaces i insults a través dels serveis de consultes telefòniques, denominades 'teleagresiones', i requereixen d'actuacions urgents. A més, hi ha moltes situacions violentes que no acaben en denúncia i la majoria dels centres de salut, per exemple, no compten amb vigilants de seguretat.

Les agressions augmenten més en els centres de salut de l'Atenció Primària, sobretot en els punts de control de triatge (avaluació inicial dels pacients). Els pacients i familiars paguen l'enuig sobre el personal de la Sanitat a causa de la deterioració en la qualitat assistencial per la manca de recursos (disminució de consultes, increment de les llistes d'espera, possibles demores, sobrecàrrega en l'atenció telefònica, etc.).

CSIF, per tot això, insta Conselleria de Sanitat a que afronte, en coordinació amb el Ministeri de Sanitat, aquesta xacra amb actuacions efectives. En aquest sentit, proposa una bateria de mesures com:

  • Dotació de personal de seguretat en els centres d'atenció primària, amb prioritat en els més conflictius.
  • Campanyes de conscienciació entre la ciutadania.
  • Inclusió de missatges dissuasoris en les línies d'atenció telefònica del servei públic de salut.
  • Instal·lació del Botó SOS contra les agressions i recomanacions per al seu ús, en tots els Centres d'Atenció directa, sense excepció.
  • Actualització dels Plans enfront de les Agressions als Professionals en els centres de treball.
  • Canvis normatius per endurir les sancions als agressors.
  • Suport jurídic i suport psicològic als professionals que pateixen agressions.
Pujar