Castellano

La pandèmia accelera la digitalització i internacionalització del sector del calçat

La pandèmia accelera la digitalització i internacionalització del sector del calçat
  • L'Institut de Biomecànica desenvolupa una metodologia per a unir sostenibilitat i confort en el disseny del calçat

MÉS FOTOS
La pandèmia accelera la digitalització i internacionalització del sector del calçat - (foto 2)

La sostenibilitat, al costat de la digitalització i la internacionalització, són els grans reptes que ha d'afrontar el sector del calçat. Tendències que, a més, s'han accelerat amb la pandèmia del coronavirus.

En aquest sentit, l'Institut de Biomecànica (IBV) està treballant a donar resposta a totes elles a través del projecte INNOVACAL, la fi del qual és el desenvolupament del coneixement i les eines necessàries per a abordar aquests reptes com són l'ús de Tics, la intel·ligència artificial, el big data i l'aplicació de materials avançats, com a nanomaterials o nous materials sostenibles, al sector del calçat.

Precisament “en moltes ocasions quan es desenvolupa un material sostenible aplicat al calçat, no es pensa en el confort perquè l'objectiu principal inicialment és un altre”, assegura el director d'Innovació en Indumentària de l'IBV, Juan Carlos González.

I tan important és l'ús d'aquests nous materials innovadors i respectuosos amb el medi ambient, com que el calçat on s'aplique siga “còmode i ergonòmic, perquè atributs com el confort i la sostenibilitat no tenen per què anar units necessàriament”, afig el responsable d'IBV.

Per a resoldre aquest aspecte, la primera anualitat del projecte INNOVACAL, finançat per l'Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (IVACE) i els fons FEDER, s'ha centrat en el desenvolupament de noves metodologies de caracterització funcional i del confort de materials i components de calçat basades en la simulació de les condicions reals d'ús.

Base de dades sobre confort i sostenibilitat

Aquestes metodologies permetran la creació d'una base de dades, que aportarà informació sobre el confort de materials i components d'última generació amb un alt potenciar innovador per al sector calçat, disponibles en el mercat actualment.

Entre ells destaquen “tots els materials i components sostenibles amb un mínim impacte mediambiental, l'ús del qual suposa una necessitat imparable en el sector, així com una solució per al posicionament dels seus nous productes”, afig Juan Carlos González.

Diferents empreses de la Comunitat Valenciana han col·laborat en aquest projecte proporcionant nous materials amb els quals s'ha demostrat la viabilitat de les noves metodologies desenvolupades per a l'anàlisi de la funcionalitat i el confort del calçat, que han permès configurar la base de dades dels productes.

Com a resultat d'aquesta col·laboració, les empreses han pogut comptar amb la valoració dels aspectes funcionals i de confort d'una mostra dels seus components més innovadors, així com del seu posicionament respecte al mercat actual.

Finalment, el projecte INNOVACAL (IMDEEA/2020/35) ha sigut finançat pel programa 2020 d'ajudes de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) dirigida a centres tecnològics de la Comunitat Valenciana per al desenvolupament de projectes d'I+D de caràcter no econòmic realitzats en cooperació amb empreses, cofinançat per fons FEDER dins del Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

Pujar