Castellano

Alacant lidera per primera vegada la creació de cooperatives de treball en la Comunitat Valenciana

Alacant lidera per primera vegada la creació de cooperatives de treball en la Comunitat Valenciana
  • Amb 81 cooperatives de treball, la meitat d'aquest tipus d'empreses són alacantines, enfront de les 66 de València i només 12 a Castelló

MÉS FOTOS
Alacant lidera per primera vegada la creació de cooperatives de treball en la Comunitat Valenciana - (foto 2)
Alacant lidera per primera vegada la creació de cooperatives de treball en la Comunitat Valenciana - (foto 3)

En 2021, es van crear 175 noves cooperatives en la Comunitat Valenciana, d'elles 159 eren de treball, un 4,7% més que durant l'exercici anterior, segons dades del Registre de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, convertint-se en la segona comunitat en creació d'aquest tipus d'empresa només per darrere d'Andalusia. En nombre d'ocupacions, la creació d'aquestes cooperatives es va traduir en 388 llocs de treball estables. La província d'Alacant va registrar la seua major dada de creació des que hi ha registres amb el 51% de les noves societats.

En conjunt, el sector cooperatiu de treball en la Comunitat està format actualment per 1.966 empreses (1.056 a València, 718 a Alacant i 192 a Castelló).

D'acord amb les dades del Registre, de les 159 cooperatives de treball creades en la Comunitat Valenciana 81 són d'Alacant, 66 són de València, i 12 de Castelló. El fort augment en creació de cooperatives registrat a Alacant suposa un increment del 24,6% respecte de 2020. Per al president de FEVECTA, Emilio Sampedro, “aquesta dada resulta rellevant, ja que és la primera vegada en els 36 anys en què registrem dades que la província d'Alacant pren la davantera en creació de cooperatives”.

Com explica Sampedro, després d'analitzar la procedència d'aquestes iniciatives, així com els agents que han estat darrere de la seua constitució, “que una iniciativa acabe cristal·litzant o no, depén moltes vegades que existisca en el territori una vertebració suficient d'agents ben interconnectats que oferisquen els serveis d'assessorament i tutorització que les persones emprenedores necessiten per a dur a terme amb èxit el procés de maduració que moltes vegades les iniciatives precisen. És indiscutible que això està ocorrent a Alacant perquè un altíssim percentatge de les cooperatives que s'han acabat creant en 2021 ho han fet sota el paraigua de FEVECTA, però també d'assessories cooperatives i altres agents locals amb els quals col·laborem estretament i que s'han consolidat com prescriptores immillorables de la fórmula cooperativa. Espere que el que ha ocorregut a Alacant enguany es consolide i puguem parlar d'un hub cooperatiu que ajude a donar més visibilitat a aquest model empresarial”.

Més enllà de com es distribuïsquen territorialment les noves cooperatives, el president de FEVECTA rep positivament el creixement anual registrat del 4,7%. “En general, veiem que, després de resistir els efectes de la pandèmia, en 2021 la creació de cooperatives torna a créixer. A més, per primera vegada hi ha un percentatge molt alt de persones autònomes que trien la fórmula cooperativa bé per a reconvertir els seus negocis en una cerca de major seguretat, solvència i beneficis en forma d'ajudes, bé per a unir-se a altres professionals amb els quals ja venien col·laborant”, explica el president de FEVECTA.

Aquest grup de persones arriba a la cooperativa, habitualment, després d'una trajectòria empresarial prèvia en la qual ja han testat el seu negoci, tenen experiència i coneixements sobre el seu sector d'activitat. Les dades mostren que és una opció per la qual es decanten molts professionals (advocats, economistes, arquitectes, dissenyadors, artistes) que ja estaven col·laborant i volen formalitzar aqueixa unió associant-se mitjançant una figura jurídica societària. En aquests casos, la Cooperativa de Treball ofereix importants avantatges enfront d'altres fórmules. I en uns altres, la cooperativa serveix per a reconvertir negocis que s'estaven realitzant com CB, Societats Civils o autònoms, a la recerca de major seguretat, solvència enfront de tercers i ajudes”.

Les noves cooperatives creades en 2021 han generat 388 nous llocs de treball directes (58% homes i 42% dones). Referent a això, el president de FEVECTA, Emilio Sampedro, ha tornat a recordar el potencial d'aquesta fórmula jurídica com a “opció d'emprenedoria per a aquelles persones que desitgen fer empresa d'una altra manera: més sostenible, democràtica, participativa i igualitària, així com alternativa d'autoocupació amb avantatges en forma d'ajudes i beneficis fiscals”.

Per sectors d'activitat, les noves cooperatives creades en 2021 es distribueixen de la següent manera: un 56,6% es concentra en el sector serveis; li segueixen a bastant distància, encara que recuperant terreny, les del sector de la construcció amb el 14,5%, els xicotets comerços amb el 13,2%; les cooperatives del sector industrial, que van representar el 10,1%; les dedicades a l'ensenyament 2,5%, els transports 2,5% i les del sector primari amb el 0,6%.

 

Pujar