elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La paja toquilla equatoriana impulsa la seua internacionalització amb el suport del Fons Valencià

La paja toquilla equatoriana impulsa la seua internacionalització amb el suport del Fons Valencià
  • Amb aquesta acció les 80 sòcies i treballadores de la cooperativa “Padre Rafael González”, i les seues famílies, reforçaran i consolidaran la seua autonomia personal, social i econòmica

MÉS FOTOS
La paja toquilla equatoriana impulsa la seua internacionalització amb el suport del Fons Valencià - (foto 2)

La cooperativa de producció artesanal de la localitat equatoriana de Biblián “Padre Rafael González”, i dins del projecte de cooperació internacional del Fons Valencià per la Solidaritat “Consolidació i sinergies nacionals de Bibilak”, està realitzant una missió comercial en diferents països europeus amb l’objectiu de buscar aliances internacionals per a l’exportació dels productes elaborats en la cooperativa amb el material autòcton de la paja toquilla baix la marca Bibilak, per a propiciar així una ampliació de les vendes i, per tant, consolidar i augmentar l’autonomia i la qualitat de vida de les 80 dones sòcies i treballadores de la cooperativa i de les seues famílies. Aquesta acció també busca incrementar el desenvolupament socioeconòmic de la zona, ja que un augment de vendes repercutiria directament en tota la cadena de valor del cicle de vida del producte, beneficiant indirectament a centenars de persones del territori del país del sud.

En concret, els objectius del projecte en el qual s’engloba, entre altres, la present acció comercial a Europa -sent la màxima finalitat d’aquest l’enfortiment dels processos organitzatius, operatius i de comercialització de la cooperativa per a impulsar l’increment de la qualitat de vida de les artesanes- són donar suport a la investigació i a l’estudi de nínxols de mercat amb la finalitat d’incrementar les vendes nacionals i internacionals; potenciar la cooperació entre les associacions d’economia popular i solidària per a provocar sinergies entre aquestes; consolidar els processos d’administració empresarial i educació financera amb enfocament de finances populars; i impulsar l’empresa artesana com a base familiar amb la intenció del recanvi generacional i l’autoocupació.

Pel que fa a l’acció que s’està desenvolupant actualment, una delegació de la cooperativa “Padre Rafael González”, composta per Lourdes Cárdenas, presidenta de la cooperativa; Abelina María Chacla, membre del directori de la cooperativa; i Estefania Crespo, tècnica de suport social de l’Ajuntament de Biblián, estan realitzant una gira per Europa. Concretament, la delegació està mantenint reunions de treball a Itàlia i a Espanya (Comunitat de Madrid i Comunitat Valenciana), on estan desenvolupant diferents encontres amb organitzacions i persones que puguen enfortir la cadena de comercialització dels productes de la marca Bibilak als territoris respectius.

Encontre amb la Diputació de València

La delegació equatoriana, juntament amb Álvaro Escorihuela, president del Fons, Esteve Ordiñana, Gerent del Fons, i Natxo Peñarrocha, tècnic del Fons, s’ha reunit amb la diputada de cooperació internacional al desenvolupament de la Diputació de València, Mentxu Balaguer, amb qui han compartit l’evolució i els resultats del projecte de cooperació internacional al desenvolupament del Fons, així com han exposat els objectius de la missió comercial que els escomet a la Comunitat Valenciana.

També, les diferents parts han estudiat més possibles col·laboracions de la cooperació valenciana amb la cooperativa dels productes artesanals Bibilak, degut a les importants transformacions personals i socioeconòmiques que estan produint-se sobre les dones sòcies i treballadores, i els seus entorns, com a conseqüència dels projectes del Fons. Totes les parts han coincidit en la importància de tindre un municipalisme solidari valencià fort i que aposte amb fermesa per un desenvolupament humà, just, equitatiu i sostenible arreu del món.

Cooperativa de producció artesanal “Padre Rafael González”

La cooperativa de producció artesanal “Padre Rafael González” del municipi equatorià de Biblián, compta amb la col·laboració el Fons Valencià per la Solidaritat des de la seua fundació l’any 2014. La seua constitució va estar precedida per la necessitat de dones artesanes de la zona -les quals eren víctimes de violència de gènere, patien desigualtats i/o abusos comercials per part d’entitats intermediàries, entre altres qüestions- de crear un espai comú on capacitar-se i enfortir-se personalment i comercialment. En aquest marc, i junt amb la col·laboració de l’Ajuntament de Biblián, el Fons va impulsar la seua creació mitjançant un projecte de cooperació internacional al desenvolupament.

Des d’aleshores, el Fons ha capacitat a desenes de dones, beneficiant-les directament a elles, però també al seu entorn familiar i territorial, creant una xarxa productiva baix els objectius de creació d’oportunitats i generació i respecte de drets socials i laborals Tant és així que, la cooperativa artesanal ha rebut diferents reconeixements d’àmbit estatal i local, pel seu fons transformador i per fer valdre el producte local de la paja toquilla (declarat com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO en 2012). Moltes altres han sigut les accions que el Fons ha executat per al desenvolupament de la cooperativa, destacant la formació constant a dones que no tenen educació prèvia; la inclusió de diferents processos de la cadena de producció dins de la cooperativa mitjançant la instal·lació de la maquinària necessària i la creació de la marca Bibilak amb l’objectiu de diferenciar-se comercialment i ampliar el mercat de venda. A més, personal tècnic municipal de la Comunitat Valenciana ha realitzat cooperació tècnica sobre el terreny amb el projecte del Fons “Especialista Municipal Voluntari/ària”.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 134 entitats locals valencianes sòcies (125 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Pujar