elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Regidoria d’Hisenda presenta un arqueig de caixa d’11,3 milions, un 41% més que al 2015

La Regidoria d’Hisenda presenta un arqueig de caixa d’11,3 milions, un 41% més que al 2015
  • El tràmit, preceptiu amb el canvi d’alcaldia, permet fer un balanç de la caixa de l’Ajuntament sis anys després del canvi de govern

  • Deute zero, romanent de 12 milions d’euros i un pressupost que creix un 22%, fins als 17,5 milions

Els comptes públics de l’Ajuntament de Paiporta presenten xifres de rècord, Així es desprén de la informació de les Àrees d’Intervenció i Tresoreria, pertanyents a la Regidoria d’Hisenda i Administració General, amb motiu del canvi d’alcaldia d’aquest mes de juny.

Tots els paràmetres que es fan servir per a reflectir l’evolució dels comptes de l’Ajuntament han millorat de manera notable en els últims sis anys, és a dir, des del canvi de govern produït al 2015.

Així, magnituds com el deute amb els bancs, l’arqueig de caixa, que reflexa els diners disponibles en comptes de l’Ajuntament, el romanent positiu de tresoreria, que indica el superàvit, o el període mitjà de pagament a proveïdors, és a dir, els dies que tarden en cobrar les empreses externes, han millorat, en alguns casos, de manera espectacular.

En primer lloc, cal ressenyar que l’Ajuntament de Paiporta no té cap deute amb els bancs des de finals de 2017. En tan sols 2 anys, l’equip govern sorgit de les eleccions de 2015 va cancel·lar els 6,6 milions negatius heretats del govern anterior. Per tant, des de 2017, el deute municipal és zero i, per tant, s’estalvien cada any més de 300.000 euros en interessos.

Altre paràmetre que ha millorat ostensiblement és el romanent positiu de tresoreria, és a dir, el superàvit municipal, que abans de la pandèmia es podia destinar únicament a pagar deute o a inversions financerament sostenibles a causa de la llei Montoro, regla ara suspesa. Aquest romanent era, al 2015, de 7,6 milions. Hui en dia ascendeix a 12 milions d’euros, un 57,30% més.

L’arqueig de caixa ha passat dels 8 milions deixats pel govern anterior a 2015 als 11,3 que hi ha actualment, amb un increment que frega el 41%.

Aquest creixement resulta encara més cridaner si es té en compte que l’actual govern ha pogut afrontar expropiacions per més de 4 milions d’euros per a portar endavant projectes com el pavelló esportiu, o per a complir amb sentències judicials pendents, a més d’escometre importants inversions com la reforma de la piscina d’estiu o la pista de patinatge de velocitat, entre d’altres.

«Gràcies a la bona gestió de l’economia municipal en els últims sis anys, hem pogut afrontar projectes com el Pla d’Inversions 2021-2024, amb un total de 42 milions d’euros destinats a millorar serveis, executar noves infraestructures i dignificar les existents», ha explicat la primera tinent d’Alcaldia i regidora d’Hisenda i Administració General, Isabel Martín.

El pressupost municipal també s’ha incrementat des del canvi de 2015, en concret, dels 14,4 milions aprovats per a aquell exercici fins als 17,5 d’aquest 2021, quasi un 21% més.

«La situació a l’Ajuntament fa sis anys era d’abandonament total, especialment, en l’àrea de Benestar Social, en l’ajuda a les persones en situació de vulnerabilitat, en Medi Ambient, i en àrees que devien haver sigut estratègiques i que, ara, efectivament ho són, gràcies a una gestió responsable i amb trellat», ha afegit Martín.

Per últim, el període mitjà de pagament a proveïdors, que ha canviat el seu mètode de càlcul en aquests anys, va arribar a ser de més d’un any abans de 2015 i també es troba actualment en una situació envejable, el que provoca que multitud d’empreses desitgen treballar amb l’Ajuntament: Actualment, i d’acord amb els informes de l’últim trimestre, els proveïdors externs del consistori cobren en menys de 7 dies des de la presentació de la factura.

«El sanejament dels comptes públics té un efecte multiplicador de les empreses que volen optar a treballar amb nosaltres, el que incrementa la competència en concursos públics nets i justos, baixa el preu dels serveis i ens ajuda a estalviar encara més», ha conclòs la responsable d’Hisenda i Administració General, Isabel Martín.

Pujar