Castellano
25-N

Micaela Bermúdez: “És necessari que la ciutadania assumisca la seua participació activa per a erradicar la violència de gènere”

Micaela Bermúdez: “És necessari que la ciutadania assumisca la seua participació activa per a erradicar la violència de gènere”
  • elperiodic.com ha entrevistat la regidora d'Igualtat d'Oropesa amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones

L'Ajuntament d'Oropesa està activament implicat en la lluita contra la violència de gènere. Des d'edats primerenques en els col·legis de la localitat durant tot l'any organitzant activitats que consciencien i sensibilitzen als més xicotets, però també amb la celebració del 25 de novembre, amb un programa de sensibilització que es completa amb els serveis que l'ajuntament té a la disposició de les dones víctimes de la violència de gènere.

Elperiodic.com ha parlat amb la regidora d'Igualtat d'Oropesa, Micaela Bermúdez, qui ha assenyalat l'increment de casos de violència masclista en el municipi, per a conéixer tota les mesures i accions que realitza l'Ajuntament per a previndre aquesta xacra social.

Quina programació té prevista Oropesa per a commemorar el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones?

Des de la Regidoria d'Igualtat hem organitzat activitats perquè puga participar tota la ciutadania. L'agenda d'activitats del 25-N comença el dimarts 22 de novembre amb una sessió de cinema fòrum on es projectarà la pel·lícula “L'habitació” i després farem un debat entorn del contingut d'aquesta. El dijous 24 de novembre s'inicia el curs intensiu de defensa personal femenina, que hem dividit en grups de demà i de vesprada amb dues classes setmanals d'hora i mitja de duració cadascuna, aquest curs finalitzarà a la fi del mes que ve. El dia 25-N tindrà lloc a les 18.00 hores la lectura del manifest contra la violència de gènere a la porta de l'ajuntament, en finalitzar donarem pas al micro obert a la ciutadania per a fer-nos eco de la veu de les nostres veïnes i veïns, i en finalitzar les intervencions començarà la IV marxa nocturna contra la violència de gènere, serà un recorregut de 2,5 pel nucli urbà on esperem una gran participació de persones de totes les edats. Finalment el divendres 26 al matí hem organitzat una gimcana pel bon tracte i un punt d'amor amb activitats lúdiques i educatives dutes a terme per dos agents d'igualtat, aquesta jornada està enfocada a públic familiar, infantil i juvenil. A més al llarg del curs es duran a terme, com a anys anteriors, tallers de prevenció de la violència de gènere tant en l'IES Torre del Rei com en els dos col·legis de la localitat

Quins objectius busca l'Ajuntament d'Oropesa amb aquesta programació?

Busquem implicar la ciutadania i conscienciar-la que tenim un problema social, volem fer veure que aquest problema no se solucionarà si cada no de nosaltres no posem de la nostra part. És necessari que la ciutadania assumisca la seua participació activa per a erradicar la violència de gènere.

Sempre s'ha dit que el 25-N és tots els dies de l'any, per tant quines accions duu a terme l'ajuntament al llarg de l'any?

L'ajuntament subvenciona tallers de prevenció de la violència de gènere entre l'alumnat del municipi. A més s'ha creat un club de lectura feminista per a fomentar la igualtat. En els serveis socials municipals treballen cada dia per i per a les víctimes de violència masclista, igual que la Policia Local. També intentem durant tot l'any portar accions per a previndre aquesta xacra, com en festes patronals, en el Casal Jove, commemorant dies importants per a la visibilitat de les dones i les xiquetes…

De quins recursos disposa l'Ajuntament d'Oropesa per a atendre les dones víctimes de la violència?

L'ajuntament disposa d'una Unitat d'Igualtat dins dels Serveis Socials, així com la inclusió de la Policia Local en el Sistema Viogen, tots dos departaments ofereixen un serveis integral a les víctimes i es coordinen amb uns altres com els centres dona de la GVA, la Guàrdia Civil, cases d'acolliment, entre altres.

Quant a recursos econòmics per a portar activitats o accions de prevenció i lluita contra la violència de gènere, l'ajuntament d'Oropesa de la mar compta amb la subvenció una mica més de 20.000 euros del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere.

Teniu estadístiques de casos de violència contra la dona? Quin ha sigut la seua evolució en els últims any? Quin és el perfil de les dones que pateixen aquest tipus de violència?

Cada sis mesos ens reunim entorn de la taula psicosocial contra la violència de gènere, coordinada per la Subdelegació de Govern, en ella analitzem cas a cas, i des de cada departament o entitat, els expedients de les víctimes amb risc mitjà, alt i extrem. Per desgràcia els casos de violència de gènere han experimentat un increment en l'últim any, però hem de ser positives i pensar que això es deu al fet que les dones víctimes senten que compten amb més recursos que antany i senten un major suport per a denunciar.

També en l'àmbit educatiu l'Ajuntament d'Oropesa desenvolupa alguna activitat en els col·legis per a conscienciar des de les edats més primerenques contra la violència contra la dona?

Des de la regidoria d'Igualtat, realitzarem la gimcana d'igualtat i el Punt d'amor, on les xiquetes i els xiquets podran jugar alhora que aprenen valors d'igualtat com el bon tracte, en totes les campanyes que hem realitzat per al 25-N i per al 8 de Març hem preparat activitats per a públic infantil i juvenil ja que pensem que la clau per a erradicar la violència masclista està en l'educació. A més de les activitats que duem a terme des de la regidoria d'igualtat coordinadament amb els centres educatius, em consta que en aquests es treballa de manera curricular al llarg de tot el curs acadèmic.

Creus que l'Ajuntament d'Oropesa disposa de suficients recursos per a atendre i conscienciar sobre la violència contra la dona?

Em considere afortunada de comptar tant amb els recursos econòmics com els que tenim en personal, no obstant això, si que crec necessari la figura de la promotora d'igualtat per a complementar totes les tasques a les quals no arriba l'agent o tècnica d'igualtat.

Què els demanaries a administracions com Generalitat o Govern perquè els ajuntaments compten amb més recursos per a atendre aquestes víctimes i puguen realitzar més labors de conscienciació?

M'agradaria que el repartiment dels fons del Pacte d'estat no fora en funció del nombre d'habitants, si no més aviat pel nombre de casos actius en relació a la població mitjana al llarg de l'any, és a dir, que es tinguera en compte que les poblacions turístiques necessitem donar serveis extres en temporada alta, comptant amb el mateix personal, com per exemple la policia local, o la unitat d'igualtat, per la qual cosa no se de quina manera, però haurien de tindre en compte aqueixes situacions excepcionals que només sabem els municipis que veiem fins a multiplicar per 10 la nostra població a l'estiu.

Pujar