Castellano

La Seu Universitària acull la presentació del llibre “Oriola. La ciutat, el riu i l’horta”

  Demà dimecres, 13 de desembre, a les 20.00 hores, a la sala Villanueva de la Universitat Històrica d'Oriola, tindrà lloc la presentació de l'obra col·lectiva dirigida per Juan Antonio Barrio, catedràtic d'Història Medieval de la Universitat d'Alacant, titulada Oriola. La ciutat, el riu i l'horta.

  En l'acte, organitzat per la Seu Universitària d'Oriola, seran presents Amparo Navarro, vicerectora d'Investigació i Transferència del Coneixement de la Universitat d'Alacant, Gregorio Canales, coordinador acadèmic de la Càtedra Arquebisbe Loazes de la UA, Jesús Huguet, secretari del Consell Valencià de Cultura, i l'alcalde de l'Ajuntament d'Oriola, Emilio Bascuñana.

  Sinopsi

  Oriola és i ha sigut una ciutat clau en la història i en el patrimoni arquitectònic i cultural dels valencians: cap de governació, seu episcopal i d'una de les tres universitats històriques valencianes, juntament amb València i Gandia. Es tracta, doncs, de la capital històrica del migjorn valencià.

  Del seu extensíssim terme històric, en el qual va sorgir una de les grans hortes del Mediterrani gràcies a l'hàbil aprofitament del riu Segura, van nàixer nombroses poblacions noves, com La Mata i Torrevella, per a gestionar la sal de les llacunes litorals.

  Una ciutat i governació de frontera que ha donat a la història dels valencians personatges com l'Armengola, Pere Maça, Fernando de Loazes, Cosme Damià Savalls, Joaquim Agrassot o Miguel Hernández; símbols o emblemes com l'Oriol; una escultòrica Setmana Santa barroca, i una gastronomia original i prestigiosa que es nodreix del passat i de les matèries primeres de l'horta que envolta la ciutat.

  Oriola és la denominació de la vila en valencià, la llengua en què s'expressaven els oriolans fins que els fets històrics van determinar-ne la substitució, per bé que el valencià perviu en la toponímia, les tradicions i en la parla actual dels seus habitants.

  Amb aquesta obra divulgativa, que s'ofereix en versió en valencià i en castellà s'espera estimular el coneixement de la ciutat i la comarca, superar vells tòpics i encoratjar el lector a visitar la ciutat i conèixer-la de primera mà. El viatge serà gratificant.

   

  Pujar