Castellano

El ple del Consell declara Bé d'Interés Cultural la Creu dels Llauradors d'Orihuela

  El ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara Bé d'Interés Cultural, amb categoria de bé moble de caràcter individual, la Creu dels Llauradors, coneguda popularment com 'La Diablesa'.

  La Creu dels Llauradors, que es troba ubicada al Museu Arqueològic Comarcal d'Orihuela, és un grup escultòric de fusta policromada que forma part del seguici de la processó del Sant Enterrament en la Setmana Santa d'Orihuela.

  És el pas més antic conservat d'aquesta processó, documentat des del segle XVII, i és inusual dins de les processons de la Setmana Santa en ser l'únic pas en què ix, entre els personatges que formen part de la processó, la imatge del diable, d'on prové la denominació popular del pas com 'La Diablesa'.

  Entre els seus trets distintius cal citar la qualitat artística de les talles, l'original iconografia que la caracteritza, molt allunyada dels cànons escultòrics religiosos de l'època barroca, el simbolisme dels seus personatges i dels atributs que porten.

  Un altre dels seus trets característic és la manera en què desfila en la processó, ja que, en compte d'entrar com la resta en la catedral, prossegueix en solitari, la rodeja i es reincorpora a la processó a l'eixida, com a reminiscència de l'antiga tradició de vetar l'entrada del personatge del diable a l'església.

  A més de la declaració com a Bé d'Interés Cultural, el decret també estableix que el règim de protecció serà el que disposa la Llei del Patrimoni Cultural Valencià per a aquest tipus de béns.

  Pujar