elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El socialistes d’Ontinyent rebutgen la Llei de concòrdia que blanqueja el franquisme.

El socialistes d’Ontinyent rebutgen la Llei de concòrdia que blanqueja el franquisme.
  • Insten el Consell a mantindre els principis rectors de veritat, justícia, reparació i garantia de no repetició respecte a la memòria democràtica valenciana

  • A mantindre el ple compliment de la Declaració Universal de drets humans i amb el que s'establix en el dret internacional de veritat, justícia, reparació i memòria com a garantia de no repetició

  • I a donar suport amb ajudes a les associacions en defensa de la memòria democràtica i la recuperació de les víctimes

MÉS FOTOS
El socialistes d’Ontinyent rebutgen la Llei de concòrdia que blanqueja el franquisme. - (foto 2)
El socialistes d’Ontinyent rebutgen la Llei de concòrdia que blanqueja el franquisme. - (foto 3)
El socialistes d’Ontinyent rebutgen la Llei de concòrdia que blanqueja el franquisme. - (foto 4)
El socialistes d’Ontinyent rebutgen la Llei de concòrdia que blanqueja el franquisme. - (foto 5)

Els Socialistes d’Ontinyent, han presentat una moció de rebuig a la futura Llei de concòrdia, ja que consideren que prova de «reescriure la història» i que és «preocupant per a la democràcia». Insten al Consell de la Generalitat Valenciana a mantindre els principis rectors de veritat, justícia, reparació i garantia de no repetició respecte a la memòria democràtica valenciana, definida en la llei 14/2017 de 10 de novembre, de Memòria democràtica i per la convivència de la Comunitat Valenciana. Exigeixen al Consell de la Generalitat Valenciana mantindre el ple compliment de la Declaració Universal de drets humans i amb el que s'establix en el dret internacional de veritat, justícia, reparació i memoria com a garantia de no repetició. I que l'ajuntament d’Ontinyent done suport amb ajudes a les associacions en defensa de la memòria democràtica i la recuperació de les víctimes.

Familiars de víctimes, agrupacions memorialistes, sindicats, polítics i personalitats del món de la cultura també rebutgen la futura Llei de concòrdia, front la que cal oferir una resposta «democràtica i plural» que implique els sectors «més amplis possibles de la societat».

Tots els col·lectius afectats asseguren sentir-se «directament amenaçats» amb la proposició de llei, ja que suposa l’«inici d’una època convulsa per als memorialistes».

En aquest sentit, critiquen que la norma «posa el franquisme en situació d’igualtat amb les democràcies», i apunten que suposa una «amenaça» per a la historiografia moderna: «Ens preocupa que hi haja polítics que es consideren demòcrates i que siguen capaços de proposar aquestes lleis».

Alhora, comparen la proposició de llei del PP i Vox amb la llei de memòria democràtica i per a la convivència del País Valencià aprovada el 2017. Ademés, les associacions memorialistes aseguren que la proposta registrada a Les Corts són «set pàgines basades a desregular la memòria» i assenyalen que aspectes com el procediment de les exhumacions no queda recollit en el text. «Una administració que no tinga regulació sobre un tema és que no faran res», han sostingut.

“Greu atac a la societat” En aquesta línia, el regidor socialista José Antonio Martinez, ha assegurat que la incitativa de populars i Vox és un “greu atac a la societat valenciana”, perquè “més que parlar de memòria, únicament l’estan desregulant”.

Per respecte a la democracia, la memoria i la dignitat s’ha d’oferir una “resposta a les intencions del PP i Vox”, a l’hora de continuar «reivindicant davant les institucions” al costat d’entitats socials i culturals. “Ens acollirem a l’única llei que no poden derogar, la llei estatal de memòria democràtica per a tots els aspectes que queden desregulats, perquè la nova llei de concòrdia no parla del procediment per a exhumar ni de la memòria a l’escola”, ha assenyalat.

“El govern més ultra de la historia”. A mes a mes, el regidor socialista en l’ajuntament d’Ontinyent, Jose Antonio Martinez, ha carregat contra el “revisionisme de totes les lleis democràtiques” que va impulsar el govern del Botànic, alhora que ha criticat que la proposició de llei de concòrdia tracta de “revisar la història, dignificar la dictadura i refer la historia”. “El PP és ostatge de la ultradreta i s’ha convertit en el govern més ultra de la història de l’autogovern valencià”, ha subratllat. De la mateixa manera, ha qualificat la iniciativa dels populars i Vox com una “mala notícia per a tots aquells que han lluitat per la llibertat”: “No podem consentir retrocedir al passat més fosc””

José Antonio Martinez ha mostrat el “rebuig” del PSPV a aquesta proposició de llei per a “endolcir la dictadura” i ha anunciat la presentación d’esta moció perquè les víctimes “no caiguen en l’oblit” i impulsaran qualsevol mesura d’“ajudes necessàries” per a l’obertura de fosses comunes.

Pujar