elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Reciplasa modernitza les seues instal·lacions a Onda amb la incorporació de dos separadors òptics

Reciplasa modernitza les seues instal·lacions a Onda amb la incorporació de dos separadors òptics
  • L'empresa pública incorpora aquest nou sistema que aparta el vidre de la resta de residus i elimina les impureses del bioestabilitzat i del compost

Reciplasa, ha instal·lat dos separadors òptics per a vidre en la planta d'Onda que aparten el vidre de la resta de residus i eliminen les impureses del bioestabilitzat i del compost. L'empresa pública de tractament i gestió de residus de la zona centre de Castelló busca “modernitzar-se i adaptar-se a les normatives més exigents de la Unió Europea”, explica el seu president, Ignasi Garcia. La nova maquinària ha costat quasi 1.390.000 euros i és finançada pel pla d'inversió de 40 milions aprovat en 2017 per l'empresa.

Després de l'automatització de la línia d'eixida de subproductes i la instal·lació de portes automàtiques en els fossats d'abocament dutes a terme fa uns mesos, comenta Garcia, ara s'han posat en marxa dos nous mecanismes de separació, uns balístics i altres òptics. “Tot això millorant els consums energètics dels equips per a reduir l'impacte ambiental derivat de la nostra labor”, destaca Ignasi Garcia.

La incorporació dels separadors òptics permet classificar diversos tipus de plàstics, CBA, metalls (fèrrics i no fèrrics), P/C, vidre i matèria orgànica, entre altres. El mecanisme consisteix en fer passar per una cinta de velocitat controlada residus prèviament classificats sota el camp d'acció d'un sensor òptic. L'escàner detecta la composició del material i la seua posició en la cinta, en arribar al final del recorregut un bloc d'electrovàlvules bufen al material reconduint-lo a la seua tremuja corresponent.

“Fins ara, sense els separadors òptics, hi havia vidre entre els residus destinats a l'abocador, ara amb la línia de recuperació de vidre podem recuperar-ho i eliminar impureses del bioestabilitzat i del compost”, assenyala Garcia. Amb aquesta modificació, Reciplasa preveu recuperar entre 2100 i 2800 tones anuals de vidre que es reciclaran correctament en lloc d'anar a l'abocador, puntualitza el seu president.

“Tant la incorporació dels separadors balístics com la dels separadors òptics s'ha dut a terme amb urgència a conseqüència de la pandèmia, ja que amb aquesta maquinària es limita al màxim el contacte dels treballadors i les treballadores amb els residus”, assegura Garcia.

“Amb aquesta modernització volem ser més eficients reduint l'impacte ambiental i econòmic dels residus que es generen en la zona centre de la província de Castelló. És un compromís amb el compliment de les normatives més exigents de la Unió Europea, però també ho fem amb el convenciment que és molt positiu per a la societat i el nostre entorn”, conclou Ignasi Garcia.

Pujar