elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
FITUR 2023

Onda promociona en Fitur el pastís, un tresor gastronòmic per descobrir

Onda promociona en Fitur el pastís, un tresor gastronòmic per descobrir
  • L'Ajuntament impulsa la marca gastro-turística per a promocionar el consum d'aquest producte a base de tonyina, ou dur, espinacs, tomaca, ceba i pinyons

Cultura, història, tradició, bous al carrer, gastronomia. Onda és tot això i molt més. La ciutat, de poc més de 25.000 habitants, s'ha convertit en un dels enclavaments preferits per al turisme de naturalesa i en família. I és que l'oferta turística, però també cultural, ha aconseguit captivar a les milers de persones que a any rere any trien Onda per a gaudir de les seues vacances o com a punt preferit per a les escapades.

Situada a escassa mitja hora amb cotxe de Castelló, la ciutat ofereix un gran ventall de possibilitats per al visitant. Entre totes elles destaca el tresor gastronòmic de la localitat: el pastís d'Onda, una de les delícies locals més saboroses que no pots deixar de provar si visites la localitat.

Què és el pastís d'Onda?

Es tracta d'una de les tradicions gastronòmiques més arrelades a Onda i una espècie de coca farcida de tonyina, ou dur, espinacs, pinyons, tomaca i ceba preparada en els forns de la ciutat. El costum consisteix a recollir-ho cada divendres per a menjar, berenar o sopar. Els carrers s'omplin amb les cues de gent a les botigues esperant la seua pastís i fent plans per a menjar-ho en família o amb amics.

Per això, l'Ajuntament pretén impulsar una marca gastro-turística per a promocionar el seu consum.

El senderisme d'Onda

Els visitants, després de degustar el seu pastís, poden optar per emprendre alguna de les moltes rutes senderistes que comencen a la ciutat i recorren el Parc Natural de la serra de Espadán. O acostar-se fins al pantà del Sichar per a viure el millor turisme d'aventura amb les opcions de piragüisme i caiac.

La ceràmica i els seus museus

L'oferta cultural també destaca per la seua varietat. La història de la ceràmica, material unit a l'avenir del poble pel seu enorme desenvolupament industrial, es pot descobrir en el Museu del Taulell Manolo Safont. En ell està una de les majors col·leccions de ceràmica artística de tota Espanya. Compta amb un extens programa de visites guiades i tallers per a totes les edats. Altres espais museístics de gran interés són Onda Natura, situat en el Vaig moldre de la Reixa, i el Museu de Ciències Naturals Verge del Carmen.

Onda històrica

El centre històric, amb la plaça del Almudín, els seus intricadas carrers medievals i el Castell de les 300 Torres, és la joia de la corona ondense. Aquests carrers pertanyen a un passat multicultural, en el qual van conviure cristians, musulmans i jueus. Així, podem endinsar-nos en el barri de la moreria o en plaça de la Sinagoga, després de visitar l'església de l'Asunción amb el seu campanar d'origen àrab.

El nom del castell prové de les cròniques de Ramón Muntaner, l'home que va glossar la vida del rei Jaume I. En elles, Muntaner va escriure que la fortalesa ondense comptava “tantes torres com dies té l'any”. Es tracta d'un dels pocs castells totalment accessible i compta amb el Museu d'Arqueologia i Història Local, on el visitant podrà descobrir més sobre aquesta espectacular construcció del segle X.

Tots aquests encants històrics poden visitar-se d'una forma amena i diferent en activitats com les ‘Rutes poètiques’, les ‘Visites teatralitzades’ o ‘Arqueologia en família’; recursos turístics per a totes les edats. A més, també hi ha visites guiades a la ‘Cova de l’Algepsar’, un important refugi dels bombardejos durant la Guerra Civil situat als peus del Castell.

Enguany se celebrarà l'obertura de l'antiga presó situada en la plaça del Almudín, coneguda popularment com ‘Font de dins’. Aquest curiós edifici estarà disponible per a visites amb guies en les quals descobrir els seus secrets i admirar per dins l'aspecte de l'antiga presó medieval.

La programació cultural i musical

Els amants de les arts escèniques també tenen nombroses raons per a visitar Onda. Durant 2023, artistes com Lola Herrera, Faemino i Cansat o José Sacristán actuaran en l'escenari del Teatre Mònaco. També es podrà escoltar la música en directe d'Alejandro Sanz, Pablo López, el Barri o Marea.

Fira d'Onda: turisme taurí

A més, Onda és un important punt de trobada per al turisme taurí amb els seus famosos tancament de la Fira d'Onda, festes patronals de la ciutat que se celebren a l'octubre. Astados de ramaderies de primer nivell com Tomás Prieto de la Calç, Celestino Cuadri o Partit Resina van córrer pels carrers del municipi en els tancaments de 2022.

Pujar