elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'activitat no es deté a Onda malgrat les restriccions per a contenir els contagis per coronavirus

Onda covid
Onda covid
  • El municipi castellonenc passa el primer cap de setmana amb restriccions per covid sense incidències destacables

MÉS FOTOS
Onda covid
Onda covid
Onda covid
Onda covid
Onda covid

Onda afronta la seua primera setmana amb restriccions per a frenar el coronavirus amb absoluta tranquil·litat. Comerços, empreses i l'Ajuntament estan a plena activitat malgrat que avui, en un any normal, haguera sigut el dilluns de Fira d’Onda.

Durant 14 dies, Onda haurà de compaginar la seua activitat normal amb les noves mesures de contenció que ha decretat la conselleria de Sanitat per a frenar l'increment de positius. Avui dia, segons dades oficials hi ha 100 persones positives en covid-19.

Els hostalers assenyalen que durant els matins, la gent ix a prendre el cafè i a esmorzar, però han notat, des que van entrar dissabte passat en vigor les mesures, un descens considerable a la nit “perquè hem de tancar a les 23 hores i els clients s'han d'anar a la seua casa”, assenyalen des de Gastrobar. “Estan sent dies molt fluixos, no tenim quasi treball a la vesprada-nit respecte el que hauria d'haver sigut un cap de setmana normal”.

No obstant això, els veïns d'Onda mostren la seua preocupació per la gent que podria estar saltant-se les restriccions en les casetes de camp. “En els bars es compleixen les mesures de seguretat però si la gent es reuneix en les casetes de la muntanya no ho sabem”. Pel que, “aqueixa no és la solució” per a frenar el coronavirus a Onda, asseguren des de Gastrobar.

En la mateixa línia es pronuncien unes veïnes que cada matí ixen a prendre el seu cafè als bars de la plaça del centre. “Les persones amb una certa edat estem complint les normes, de fet el dissabte passat que haguera sigut el dissabte de Fira, no hi havia ningú en el centre d'Onda”. No obstant això, “si ix algun rebrot serà per la gent jove que no coneix el perill”. Per això, “si no acostem tots el muscle no eixirem d'aquesta”, asseguren aquestes veïnes d'Onda.

Amb la pandèmia, els locals comercials d'Onda han notat que “la gent realitza la compra diària en els comerços del municipi i no es va tant a les grans superfícies”. Això suposa, per a aquesta empleada d'una perfumeria, “un avantatge per als xicotets comerços” encara que “no hi ha l'alegria que hi havia abans”.

Sense incidències destacables

Elena Albalat, portaveu del govern municipal, assegura que “la gent ha sigut molt responsable durant el cap de setmana, han sigut uns dies molt tranquils i no cal destacar cap incidència”.

Des que van entrar en vigor les noves mesures dissabte passat, Guàrdia Civil i Policia Autonòmica han reforçat a la Policia Local d'Onda perquè la gent i els comerços compliren amb les normes de distància, ús obligatori de màscara i que l'aforament en els bars no superara el 60%.

A més, “s'ha posat en marxa un dispositiu per a realitzar controls en la població, les zones perifèriques i el terme municipal, i no hem rebut cap queixa que algú estiguera saltant-se les normes. De fet, els casals estan tancats”, assenyala la portaveu. Només cal destacar, apunta Albalat, una denúncia per part de la Policia Autonòmica a un local per no haver tancat a les 23 hores.

Suport al motor econòmic

L'Ajuntament d'Onda ha posat en marxa diverses mesures en suport al sector comercial i empresarial amb ajudes de 1.000 euros per als comerços que hagen tancat o que hagen de tancar si tingueren algun cas de positiu en covid19, amb un import total de 200.000 euros. I han disposat una partida d'1.000.000 d'euros per a ajudes als autònoms.

Així mateix, el consistori ha reforçat serveis socials, atenció ciutadana i policia local “per a donar un millor servei als ondenses”, explica Elena Albalat.

Exigeixen millores en l'atenció primària

A més, l'ajuntament d'Onda ha traslladat a Sanitat les queixes que li han traslladat els veïns. L'atenció teléfonica és deficient i “a més del covid hi ha altres malalties que necessiten que l'atenció siga presencial”, explica la portaveu del govern municipal. Pel que “la conselleria de Sanitat hauria de replantejar-se l'atenció primària perquè la mala atenció l'estan patint els veïns”.

Pujar