elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Francisco Brines, el Premi Cervantes del poeta que “sent al lector”

Francisco Brines, el Premi Cervantes del poeta que “sent al lector”
Francisco Brines, el Premi Cervantes del poeta que “sent al lector”
  • L'escriptor d'Oliva ha aprofitat la celebració del seu guardó per a anunciar que està acabant el seu nou llibre: ‘Donde muere la muerte’

MÉS FOTOS
Francisco Brines, el Premi Cervantes del poeta que “sent al lector” - (foto 2)
Francisco Brines, el Premi Cervantes del poeta que “sent al lector” - (foto 3)
Francisco Brines, el Premi Cervantes del poeta que “sent al lector” - (foto 4)
Francisco Brines, el Premi Cervantes del poeta que “sent al lector” - (foto 5)
Francisco Brines, el Premi Cervantes del poeta que “sent al lector” - (foto 6)
Francisco Brines, el Premi Cervantes del poeta que “sent al lector” - (foto 7)
Francisco Brines, el Premi Cervantes del poeta que “sent al lector” - (foto 8)
Francisco Brines, el Premi Cervantes del poeta que “sent al lector” - (foto 9)
Francisco Brines, el Premi Cervantes del poeta que “sent al lector” - (foto 10)
Francisco Brines, el Premi Cervantes del poeta que “sent al lector” - (foto 11)

Francisco Brines és un poeta valencià de 88 anys, d'Oliva, que va rebre ahir la crida del Ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, per a anunciar-li que és el guanyador del Premi Cervantes 2020.

Aquest reconeixement internacional mereixia una celebració concorde, per la qual cosa Brines ha rebut als mitjans de comunicació aquest matí a la seua casa d’Elca, en la zona muntanyenca d'Oliva, per a compartir la seua alegria.

Amb la premsa i tota la corporació municipal del consistori olivense acompanyant al cèlebre poeta, Brines ha eixit al balcó de la seua casa amb un somriure dibuixat en el rostre.

Els seus 88 anys d'edat i els seus problemes físics no han impedit al Premi Cervantes mostrar la seua satisfacció plena pel guardó.

Brines ha reconegut que li va suposar una sorpresa ser el guanyador del premi, però que res més saber-ho de paraules del Ministre va pensar en els seus pares per haver acceptat la seua elecció de dedicar-se a la poesia.

Un camí que hui, després d'una trajectòria exquisida, es veu recompensat posant el seu nom en el més alt de les lletres castellanes.

Vàries han sigut les vegades que els presents han interromput al poeta per a brindar-li un emotiu aplaudiment, la qual cosa es reflectia en el seu rostre amb un somriure i amb gestos d'agraïment.

Brines s'analitza

“La poesia és aventurada, sóc un poeta que sent”, aquestes han sigut les primeres paraules del poeta després de mostrar el seu enorme agraïment tant pel premi com per l'afecte rebut.

El poeta olivense ha detallat que “la poesia és convivent, perquè jo sempre escric la poesia per a mi com a lector, i la rebo com a creador i com a lector; pensant sempre en els lectors que arribaran a la meua poesia”.

Brines té clar, des dels seus inicis, que “l'important és que la poesia siga dels quals la lligen”, atorgant-li així un pes notable als seus lectors.

Nou llibre als 88 anys

Des de l'alt del balcó de la casa on resideix, Brines ha volgut fer partícips a tots els presents que està acabant, als seus 88 anys, un nou llibre.

‘Donde muere la muerte’ és el títol triat per a la seua nova obra, que ja es publicarà estrenant el guardó de Premi Cervantes.

Brines ha explicat que aquest nou llibre conté “prosa lírica”, però no ha volgut avançar més detalls per a acabar amb el seu humor característic: “Esteu condemnats a llegir-la”.

“L'elixir dels poetes és el vi”

Brines, notablement feliç en el paratge olivense que tant li ha inspirat en les seues poesies, ha volgut brindar amb una copa de vi amb tots els que hui han trepitjat la seua casa d’Elca.

Amb les seues paraules no deixava lloc al dubte: “L'elixir dels poetes és el vi”.

Amb tot un Premi Cervantes demanant el brindis i festejant-lo com cal, el poeta s'ha acomiadat amb gestos afectuosos i de gratitud per a continuar descansant a la casa que tantes alegries li ha donat.

La tolerància i la vocació per la seua professió han sigut dues de les claus en la vida de Francisco Brines, el poeta d'Oliva que ahir es va convertir en el primer valencià a ser guardonat amb un Premi Cervantes.

Brines, sense cap dubte, s'ha convertit en “el motiu de major consens de la ciutat d'Oliva”, tant que les paraules de l'alcalde, David González, així ho han evidenciat: “Oliva no s'entendria sense Brines, i Brines no s'entendria sense Oliva”.

Unió, tolerància, humilitat i generositat són les paraules que millor defineixen al poeta que hui, i per sempre, deixa la seua marca en la història de les lletres castellanes aconseguint el Premi Cervantes 2020.

Pujar