Castellano

Octubre registra un notable creixement del 18% en les matriculacions de turismes

Octubre registra un notable creixement del 18% en les matriculacions de turismes
  • Les vendes de turismes aconsegueixen a l'octubre 77.892 vendes, malgrat els condicionants econòmics. La dada és bona, però encara un 17% pitjor que en 2019

Les vendes de turismes registren un augment del 18,1%, amb un total de 77.892 unitats venudes a l'octubre. Un creixement notable i major del que es preveu respecte al mateix mes de l'any anterior que es produeix malgrat els condicionants econòmics actuals. El descens en l'escalada de la inflació i el fre a la pujada dels tipus d'interés, juntament amb la millora en el ritme de producció de vehicles, han tingut un efecte positiu que ha permés un augment en les vendes en aquest últim mes.

En l'acumulat de l'any, s'aconsegueixen les 789.272 unitats venudes, un 18,5% més que l'any anterior. Si els dos últims mesos de l'any mantenen aquest ritme es podria aconseguir la previsió de 940.000 unitats. De totes maneres, el mercat nacional encara se situa, fins a octubre, un 17% per davall de 2019, previ a la pandèmia.

Les emissions mitjanes de CO₂ dels turismes venuts a l'octubre es queden en 115,2 grams de CO₂ per quilòmetre recorregut, un 4,3% inferior que la mitjana d'emissions dels turismes nous venuts en el mateix mes de 2022. Durant 2023, les emissions se situen en 117,9 grams de CO₂ per quilòmetre recorregut, un 2,5% menys que el mateix període de l'any anterior.

Respecte a les vendes per canals, tots aconsegueixen millorar les xifres respecte a octubre de l'any anterior. Les vendes a particulars aconsegueixen un notable augment del 22,2%, fins a les 38.110 unitats. D'igual manera que el mercat dirigit a empreses i alquiladores, creixen un 14,7% i 12,7%, respectivament, amb 33.942 unitats per a empreses i 5.840 vendes per als rent-a-car.

VEHICLES COMERCIALS LLEUGERS

Les matriculacions de vehicles comercials lleugers aconsegueixen un fort augment del 31,3%, amb 13.664 unitats. Fins a octubre, s'han venut un total de 118.447 vehicles, que representa un augment del 21,7%. En les vendes per canals, hi ha millores en cadascun d'ells, destacant les unitats venudes a empreses que sumen quasi la totalitat de les vendes del mes, amb 10.352 matriculacions, un 37,2%. Per la seua part les vendes a autònoms sumen 2.053 unitats, un 10,3% més, i les dirigides a alquiladoras registren 1.259 vendes, un creixement del 26,3%.

INDUSTRIALS I AUTOBUSOS

A l'octubre, les matriculacions de vehicles industrials, autobusos, autocars i microbusos mantenen la seua senda positiva, amb un augment del 23,3% i 3.437 unitats. En l'acumulat de l'any, suma 26.484 unitats, que suposen un creixement del 26,3% respecte a 2022. Per tipus de vehicles, els industrials registren un augment del 19,6%, amb 3.088 vendes, igual que els autobusos, autocars i microbusos que creixen un 69,4% fins a les 349 unitats.

DECLARACIONS

Félix García, director de comunicació i màrqueting de ANFAC, va explicar que “octubre tanca amb un creixement a doble dígit que millora les previsions. Amb les xifres del mes passat podem pensar que si al novembre i desembre es manté el ritme de creixement podríem superar les 940.000 unitats. Una dada que millora el nefast 2022 on a penes es van vendre 813.000 turismes però que no aconsegueix superar la barrera del milió d'unitats. Espanya, per la seua població i nivell de renda, ha de tindre un mercat anual per damunt d'eixe milió d'unitats per a mantindre l'ocupació en el sector d'automoció. Bona notícia ha sigut el mes passat també el comportament de les vendes de comercials i industrials, senyal que l'activitat econòmica avança malgrat comptar amb la incertesa que provoca tindre un Govern en funcions. Esperem que una decisió del BCE de no continuar elevant els tipus d'interés anime també al comprador particular a continuar substituint els seus vells vehicles per uns nous i així baixar la nostra mitjana d'edat del parc que ja supera els 14 anys d'antiguitat”.

Raúl Morales, director de comunicació de FACONAUTO, indicava que "el mercat de l'automoció el mes d'octubre s'ha vist molt afavorit pel fet que hi ha més estoc en els concessionaris, hi ha més vehicles disponibles, la qual cosa explica aquest increment de les matriculacions. En paral·lel, tant marques com concessionaris estan sent més ambiciosos amb les seues campanyes cap al client final i això, lògicament, està movent la demanda. El previsible és que la bona tendència en les matriculacions que hem vist a l'octubre es mantinga en els mesos de novembre i desembre, que tradicionalment són molt bons des del punt de vista comercial, i això ens portaria a superar amb folgança les 950.000 matriculacions en el present exercici. Si parlem específicament de vehicles elèctrics, d'ací a final d'any s'obrirà una bona oportunitat per a adquirir-los, ja que el MOVES III finalitza el 31 de desembre sense aparença que hi haja una renovació, amb la qual cosa aquelles famílies, aquelles empreses, aquells particulars que vulguen canviar a un vehicle elèctric tenen l'oportunitat ara ja que es veuran afavorits per les ajudes del MOVES III".

La directora de comunicació de Ganvam, Tania Puche, va destacar que “les matriculacions de turismes i tot terrenys van créixer a doble dígit a l'octubre. Estem parlant de deu mesos seguits a l'alça, si bé no cal perdre de vista que seguim encara al voltant d'un 20% per davall dels nivells prepandèmia. El descens de la inflació i el fre a la pujada dels tipus d'interés té un efecte positiu en el canal de particulars, que està concentrant quasi la meitat del volum de les vendes, tirant del mercat. Segons les previsions que manegem, l'any tancarà per damunt de les 900.000 unitats matriculades i, com prevéiem, no serà fins a 2024 quan superem la barrera psicològica del milió d'unitats”.

Pujar