2 de desembre de 2020 2/12/20

Nules estalvia més de 8.000 euros en el període de proves de l’ús de la geotèrmia

Nules estalvia més de 8.000 euros en el període de proves de l’ús de la geotèrmia - (foto 1)

  L'Ajuntament de Nules ha estalviat 8.300 euros en el període de proves de l'ús de la energia renovable mitjançant el sistema de la geotèrmia instal·lat a la Piscina Municipal. El període de proves va del mes de gener al mes de maig "ens trobem amb unes xifres importants d'estalvi energètic que ens duran a finalitzar l'any complint les previsions que ens situaran en un estalvi d'uns 18.000 euros sense tindre en compte les millores que se van a incorporar ja que en aquests mesos la geotèrmia no ha funcionat en la seua totalitat perquè estava en la fase de prova", explica el regidor de Medi Ambient, Pedro Rubio.

  A més, en aquest temps de prova s'ha evitat emetre 38.500 quilograms de CO2, "per a nosaltres és molt important la reducció de les emissions de CO2 per la qual cosa varem apostar per aquest projecte pioner a l'estat espanyol", matisa el regidor de Medi Ambient.

  Nules és la primera localitat espanyola i la quarta europea que amb l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) impulsen l'ús de l'energia sostenible aprofitant l'aigua dels aqüífers.

  La iniciativa és fruit de la signatura d'un conveni de col·laboració de l'Ajuntament de Nules i l'ITC en el marc del projecte europeu E-USE (Europe Wide Use of Sustainable Energy from Aquifers), que té com a objectiu potenciar l'ús extensiu a Europa de l'energia sostenible procedent dels aqüífers i que s'està portant a terme gràcies al finançament de l'EIT (European Institute of Innovation and Technology) emmarcat en la xarxa europea Climate-KIC.

  Gràcies a aquest acord, que va ser signat el passat 7 d'octubre a l'Ajuntament de Nules, aquesta localitat, juntament amb l'ITC i l'empresa ITECON, han treballat conjuntament en la instal·lació d'un dels quatre demostradors europeus que tenen com a finalitat aprofitar els recursos naturals per a l'ús d'una energia renovable com la geotèrmia, i poder aplicar-la a una edificació sostenible, i així evitar la contaminació i reduir les emissions de CO2. En definitiva, es tracta de dur endavant actuacions respectuoses amb el planeta fent un ús adequat dels recursos que aquest proporciona.

  Mitjançant aquest demostrador, que està instal·lat a la Piscina Municipal de Nules, és possible, entre altres coses, analitzar l'efectivitat de l'ús d'un sistema de geotèrmia i estudiar la seua interacció amb el sòl i l'aigua, i així demostrar els avantatges de l'ús d'aquesta energia renovable, a més d'aconseguir la seua optimització amb l'entorn natural, concretament aconseguint una climatització de l'aigua de la piscina.

  Aquest projecte afavoreix també la reducció d'emissions de CO2 a l'atmosfera en no utilitzar energies convencionals de procedència fòssil, a més de mostrar la viabilitat de l'ús d'aigua subterrània mitjançant l'aplicació de geotèrmia.

  El coordinador general d'E-USE és el centre d'investigació holandès Deltares, entre les participants es troba la firma d'enginyeria Arcadis Nederland BV; la Universitat Tecnològica de Delft (TU-Delft) i la Universitat de Wageningen, ubicades als Països Baixos; la Universitat de Bolonya, a Itàlia; la Universitat Tècnica de Darmstadt, a Alemanya; i l'empresa italiana de gestió ambiental HERA SPA; a més de la britànica Naked Energy Ltd, especialitzada en tecnologia solar i conservació de l'energia.

  Pujar