elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Confiscades 12 tones de taronges a Nules que anaven a ser exportades a Europa

Confiscades 12 tones de taronges a Nules que anaven a ser exportades a Europa
  • La fruita recol·lectada procedia d'Elx segons ha informat la Guàrdia Civil

L'Equip ROCA de la Guàrdia Civil de Burriana ha investigat el passat dia 08 de març a dos homes 30 i 58 anys d'edat per un presumpte delicte contra el patrimoni i un delicte de falsedat documental.

En el marc els serveis que la Guàrdia Civil té establits per a prevenció i investigació dels robatoris i furts en el camp i les explotacions agrícoles i ramaderes, i en plena campanya de recollida de taronja, la Guàrdia Civil de Castelló i especialment els Equips ROCA, reforcen les mesures de seguretat per a impedir la comissió d'aquesta mena de delictes, incrementant les inspeccions, vigilàncies i investigacions de totes les finques rurals i instal·lacions agrícoles i ramaderes, secundats per la resta d'Unitats que formen part de la Guàrdia Civil.

En aquestes inspeccions, es posa l'accent principalment en els documents d'acompanyament i traçabilitat agrària (DATA), el qual és d'obligat compliment des de l'any 2013. Aquests documents permeten registrar la traçabilitat del producte agrari, en aquest cas la taronja, des d'origen fins a la seua primera comercialització.

Els Documents d'Acompanyament i Traçabilitat Agrícola (DATA), té vital importància sanitària pel fet que garanteix l'històric de les etapes per la qual ha passat el producte des del seu recol·lecta fins a la seua comercialització i processament. Al seu torn, es comproven els números REGEPA, que identifiquen l'explotació agrícola d'origen i són de gran utilitat per als Agents, ja que permeten contrastar i verificar les dades aportades.

L'actuació de la Guàrdia Civil va arrancar en una de les inspeccions contra la compra-venda il·legal de taronges en un magatzem de la localitat Nules on es van localitzar 1.047 caixes de taronges d'uns 12 Kg cadascuna, comprovant en dos documents DATA la certificació de solament 288 caixes.

Així mateix, els agents de l'equip ROCA van constatar que a més de no coincidir les dades dels documents aportats amb els quilos arreplegats, recol·lectaven la fruita d'horts confrontants a l'autoritzat en el DATA.

Per tals fets, es procedeix per part dels agents a l'aprehensió de les 1.047 caixes que llançaven un pes d'unes 12 tones, amb un valor aproximat de mercat de 2.500 € i la destinació del qual era l'exportació a altres països europeus.

Les diligències seran remeses a la disposició del Jutjat de 1a Instància i Instrucció de Nules (Castelló).

Pujar