elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Blasco Ibáñez i Joan Fuster, entre els aniversaris culturals de 2017

Blasco Ibáñez i Joan Fuster, entre els aniversaris culturals de 2017
  • Enguany que acabem de començar celebrarem els 150 anys del naixement de Blasco Ibáñez o els 25 anys de la mort de Joan Fuster

  • També a nivell nacional es recordaran a grans autors de les nostres lletres com a Gloria Fuertes o José Luis Sampedro

MÉS FOTOS
Blasco Ibáñez i Joan Fuster, entre els aniversaris culturals de 2017 - (foto 2)

Comença 2017 i, com cada nou any, toca recordar les grans efemèrides de la cultura espanyola i també la valenciana. Entre els escriptors que recuperarem al llarg d'este nou any estan Blasco Ibáñez al complir-se 150 anys del seu naixement o Joan Fuster pel 25 aniversari de la seua mort. També a nivell nacional es recordaran a grans autors de les nostres lletres com a Gloria Fuertes o José Luis Sampedro.

Basta recórrer el passeig de la Malva-rosa per a percebre l'empremta que Vicente Blasco Ibáñez va deixar en la cultura valenciana. Sa casa, ubicada junt amb la platja, és hui el museu que alberga la seua obra i en la que es poden contemplar retrats, gravats, objectes personals, mobiliari original etc. Una mostra que ens trasllada als ambients valencians de Arroz y tartana, Cañas y barro o La barraca.

Són algunes de les seues novel·les d'ambient valencià més destacades, cronista i narrador d'enclavaments com l'Albufera, el Mercat Central o l'Horta Valenciana, Blasco Ibáñez va haver d'esperar que acabara el Franquisme perquè la seua obres afloraren i arribaren a ser reconeguts no sols en el regional sinó també en tota Espanya.

Des dels Corts ja s'ha proposat "projectar la figura de Vicente Blasco Ibáñez" durant este 2017 i així ho arreplega una proposició no de llei des del PSPV. L'objectiu passa per recuperar les obres de l'autor i difondre-les, exhibir les pel·lícules i documentals que s'han realitzat sobre la seua figura o la seua obra, presentar una exposició sobre la seua trajectòria i organitzar trobades o reunions d'estudi.

També es commemora enguany el 25 aniversari de la mort de Joan Fuster, escriptor en llengua catalana i d'origen valencià. La seua obra més reconeguda és possiblement Nosaltres, els valencians, li convertix en un dels assagistes més importants en català del segle XX.

Efemèrides culturals espanyoles

També a nivell nacional recordarem a grans autors de les nostres lletres com a Gloria Fuertes i José Luis Sampedro, nascuts fa cent anys a Espanya. Però també els que van nàixer a l'altre costat de l'Atlàntic com Augusto Roa Bastos i Gonzalo Rojas (Premis Cervantes 1989 i 2003) o Juan Rulfo.

Enric Prat de la Riba, escriptor en català i Eduardo Pondal, escriptor galleg, seran recordats en este 2017 per haver revitalitzat la literatura en altres llengües espanyoles i haver sigut reconeguts per això amb importants premis literaris, com els premis històrics del govern espanyol.

Pujar