elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Es negocien els àmbits en 1r i 2n ESO, el calendari escolar i les comissions de serveis específics

  • STEPV ha rebutjat la imposició dels àmbits, ha proposat ajornar l’inici de curs i ha criticat la normativa de les comissions de serveis

El primer punt tractat ha estat la resolució per la qual es fixen els criteris per a l’organització dels àmbits el curs que ve, en primer i segon d’ESO. La Conselleria ha decidit unilateralment que els àmbits continuaran sent obligatoris el curs que ve en primer d’ESO i voluntaris en segon.

STEPV s’oposa a aquesta obligatorietat i considera que haurien de ser voluntaris per als centres. Que enguany primer d’ESO s’haja organitzat per àmbits en tots els instituts del País Valencià, per millorar l’atenció que venia de Primària després de sis mesos sense assistir al centre per la pandèmia, no  hauria de significar que s’imposen ja per a sempre.

Per al Sindicat, per a l’aplicació dels àmbits cal implicació, motivació, formació i coordinació del professorat. I les dues primeres no les pot imposar una normativa. Si l’administració té interès en què els instituts adopten els àmbits que engegue una campanya en els centres per explicar les bondats d’aquest model organitzatiu i pedagògic, però la imposició crea més rebuig que afiliacions, com així està passant entre el professorat.

A més, no s’ha avaluat l’aplicació dels àmbits aquest curs o almenys no tenim cap estudi o anàlisi. La normativa proposada no ofereix cap millora en les condicions de treball del professorat per a implementar els àmbits (tot i que després la Conselleria ha informat que comptaran amb una hora lectiva de reducció, com enguany).

D’altra banda, aquest curs ha sigut el més complicat de la història recent, com hem dit mil vegades. Els instituts apliquen per primera vegada la llei de plurilingüisme, que se solapa ara amb els àmbits. El fi de curs també serà el pitjor de la història recent, i no per la pandèmia, sinó perquè la Conselleria està sobrecarregant de feina els instituts: oposicions coincidint amb el fi de curs i cursos de formació dels àmbits coincidint amb les oposicions, ja que estan previstos en juny i juliol. El Sindicat ha tornat a demanar que deixen en pau el professorat.

Quant al calendari escolar, el Sindicat ha proposat que l’inici de curs en infantil, primària i secundària siga el 13 de setembre i no el 8, com proposa la Conselleria. L’argument fonamental d’aquesta proposta és que els centres només tenen 5 dies per preparar l’inici de curs i encara no sabem quines mesures s’hauran de dur a terme per combatre la pandèmia, a banda, que hi ha molt de professorat nou en els centres, per concurs de trasllats, per comissions de serveis, per les adjudicacions d’inici de curs, per les oposicions, etc. Per tant, cal més temps per organitzar i planificar el curs. A més, començar el dia 13 no repercutirà en canviar la finalització del curs, perquè hi ha dies de sobra per complir amb el requisit dels dies mínims lectius establerts per la LOMLOE.

Igualment, el Sindicat ha tornat a demanar la creació d’un grup de treball per acordar un calendari escolar basat en criteris pedagògics i no basat en el calendari religiós, com tenen altres països europeus o Cantàbria, dins de l’estat espanyol. La Conselleria s’ha compromés a estudiar les propostes del sindicat.

Quant a les comissions de serveis específiques, el sindicat ha criticat que es torne a plantejar la renovació automàtica després de sis anys sense convocar aquestes comissions de serveis, ja que moltes places s’han quedat desertes i s’han donat a dit, al marge de tota normativa. En una nota de premsa específica ampliarem la informació d’aquest tema.

Quant al torn obert, STEPV s’ha queixat dels incompliments per part de la Conselleria dels temes previstos en el calendari de negociació, tractat en el mes de novembre en la Junta de Portaveus. Només s’ha negociat estricament els procediments bàsics: concurs o comissions de serveis; acords per refer situacions que haurien d’estar resoltes (oposicions de 2016 i 2018); hem signat acords que la burocràcia administrativa encara no permeten aplicar (0,3% de la massa salarial, acordats en desembre). I altres temes que hem negociat no estaven previstes en el calendari, com el decret d’orientació que suprimeixen els SPES. I dels temes que portem anys demanant i que estan previstos en el calendari, no se sap res: plantilles, decret permisos i llicències, etc. Ni tan sols la jornada continuada, compromesa també per a enguany. Per tant, el Sindicat ha exigit la negociació d’aquests temes tan importants per a l’educació. Igualment, també hem sol·licitat negociar l’aplicació de les 23 hores lectives en primària i les 18h en secundària, EOI, etc.

D’altra banda, el Sindicat també ha demanat aclariments i ha fet propostes respecte algunes situacions de les oposicions, com les condicions en què han de dur a terme les persones aspirants de conservatoris les proves pràctiques, perquè no es tornen a donar situacions com la d’altres anys en què es van fer en cadires de pala. Igualment, sembla que hi ha la intenció de fer algunes proves pràctiques entre setmana, afectant el desenvolupament de les classes, que encara no han finalitzat. Sobre aquest tema, la Directora General de Personal ha comentat que s’està buscant un espai alternatiu per a fer les proves pràctiques. I quant a les proves entre setmana, la directriu és fer-les en cap de setmana o, com a molt, divendres per la vesprada.

El sindicat també ha preguntat sobre l’absorció dels conservatoris municipals previstos per al curs que ve. La Directora General de Personal ha explicat que encara no tenen cap esborrany per a tractar-ho.

També ha preguntat quan es realitzaran les proves pràctiques previstes en la normativa en especialitats d’FP i Règim Especial per a entrar en borses de treball. La resposta ha estat que ara no estan en condicions de preparar-les.

Igualment, el sindicat ha demanar negociar les condicions en què s’ha d’atendre les proves PUC en les EOI.

20 de maig de 2021

Pujar