elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mulet recorda en ple que el PSOE du 27 mesos sense complir acord investidura sobre finançament

    El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet,  ha recordat en el Ple del Senat que “  el PSOE, gener de 2020, amb l’acord d’investidura per tindre el vot de Compromís per investir a Pedro Sánchez,  es comprometia a presentar en 8 mesos un nou sistema de finançament per acabar amb l’espoli al País Valencià . Han passat no 8, 27 mesos, i ens continuen espoliat, i això demostra el valor de la paraula del PSOE”

    Mulet ha exposat que “Demanem una cosa tan bàsica com aplicar el principi de lleialtat institucional amb les Comunitats Autònomes, la qual cosa implica una revisió immediata del seu sistema de finançament i una compensació per les normes estatals aprovades i acords adoptats unilateralment que han reduït els seus ingressos tributaris.

    Demanem – ha prosseguit-  una cosa tan revolucionaria i antisistema com complir amb la Constitució Espanyola;  Article 156, Les Comunitats Autònomes gaudiran d'autonomia financera per al desenvolupament i execució de les seues competències.

    Saben perfectament, com uns i altres, en el Govern, no ho han fet, han tractat algunes comunitats com colònies, extraure fins la última gota i no tornar ni la part mínima per poder garantir eixa autonomia per fer front a les competències

    Mulet ha recordat que el 78% del deute de la Generalitat és per l’infrafinançament “cada valencià naix amb un deute de 10.000 baix el braç, per què? perquè fem malament les coses? No, perquè ens espolien. Ens fan pagar tot el que volen i no ens tornen, des de fa dècades ni per pagar les despeses. Com diu la cançó: Ems poseu la cova a casa i des d’ella governeu”

    El poraveu valencianista ha recordat que tots els informes tècnics,  evidencien que el País Valencià és  la  comunitat més infrafinançada pel vigent sistema de finançament autonòmic, per la qual cosa aquest assumpte és primordial per a exercir la nostra autonomia financera i política.

    La suficiència financera de les comunitats autònomes ha de quedar garantida en cada revisió del sistema de finançament autonòmic.  El sistema vigent va equilibrar recursos i necessitats de finançament de les comunitats autònomes per a l'any 2007. Des de llavors han sigut moltes les normes estatals que han suposat increments de despesa o reduccions dels ingressos tributaris de les comunitats autònomes.

    Com es va fixar en l'Acord 6/2009, de 15 de juliol, per a la reforma del sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú, quinquennalment es determinarà l'impacte, positiu o negatiu de les actuacions legislatives de l'Estat, en el si del Consell de Política Fiscal i Financera, a proposta del Comité Tècnic Permanent d'Avaluació, procedint-se a la seua compensació econòmica a través de la revisió del sistema de finançament autonòmic.

    Són moltes les actuacions legislatives de l'Estat que han afectat els ingressos de les comunitats autònomes.

    Mulet ha citat  a títol d'exemple dos molt recents, la rebaixa del tipus de gravamen de l'IVA sobre el subministrament elèctric  i la reducció de l'impost especial sobre l'electricitat, han afectat les arques autonòmiques per una decisió que no depén d'elles.

    La valoració d'aquestes actuacions legislatives i posterior compensació a les Comunitats constitueix el nucli del principi de lleialtat institucional, reconegut en el bloc de constitucionalitat de l'Estat espanyol. Principi que s'incompleix des de l'any 2014 al no revisar-se el sistema de finançament autonòmic. Però una cosa no és obstacle per a l'altra, ja que, si el Govern de l'Estat decideix no avançar en la revisió del sistema de finançament autonòmic, no pot ser una excusa per a incomplir un principi constitucional i reduir la suficiència financera de les comunitats autònomes. “La prestació dels serveis de sanitat, educació i atenció social, competència de les comunitats autònomes no pot reduir-se per la insuficiència financera a les quals els sotmet l'Estat.”

    Pujar