elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La mortal onada de calor del Canadà amenaça aquest cap de setmana a Espanya

La mortal onada de calor del Canadà amenaça aquest cap de setmana a Espanya
  • Va a entrar pel sud de la península una massa d'aire extremadament càlida i podríem arribar a temperatures rècord

Canadà s'ha convertit en un autèntic infern, literalment, amb temperatures de rècord que han causat la mort de mig miler de persones aquests últims dies. Hem vist com les temperatures al Canadà i Amèrica de Nord han estat superiors als 45 ºC.

Espanya, a causa de que la latitud és inferior i que està situada a nord de l'desert més càlid i gran del món, el Sàhara, és també propensa a patir onades de calor. De fet, tal com expliquen des de Meteored, alguns dels registres de temperatura més elevades d'Europa s'han donat ací; al juliol de 2017 es va registrar la màxima absoluta a l'observatori cordovès de Montoro, amb 47,3 ºC.

Segons Víctor González, expert de meteorologia de Meteored, és difícil que Espanya aconseguixca els 50 ºC, però no impossible. Quins factors podrien fer que s'arribara a aquesta temperatura rècord?

D'una banda una potent dorsal africana en alçada. El factor que més probabilitat té de provocar un episodi de calor extrema a la Península Ibèrica és la presència d'una massa d'aire en nivells mitjans procedent del Sàhara, sempre que siga prou estable com per portar la calor en alçada a la superfície. A més, bloquejaria les masses d'aire procedents de l'Atlàntic i les tàlvegs que discorren per latituds mitjanes.

A això caldria afegir-li la màxima irradiació solar i calor en continents i oceà. Segons detallen, el període més propens per assolir aquestes temperatures són el mes de juliol i la primera quinzena d'agost a causa de la calor acumulada just després del solstici. Després, la Península perd potencial per mantenir  o generar la seua pròpia massa d'aire càlid continental.

Cal tenir en compte que les brises suavitzen les temperatures. A diferència d'altres territoris com l'interior d'Europa o Amèrica de Nord, la península està envoltada de mar i permet que les brises marines suavitzen les temperatures. A l'estiu, les brises augmenten la seua temperatura quan superen les serralades, com passa al vessant mediterrani amb els corrents de l'oest.

Les temperatures a l'atmosfera lliure a 850 hPa (uns 1500 metres d'altitud) ajuden a interpretar la presència d'una onada de calor. Els valors propers a 30 ºC asseguren màximes per sobre dels 45 ºC en aquelles zones on es donen la resta de condicions. Aquests valors només s'han donat fins al moment en onades de calor com la d'agost de 2003, juliol de 2017 o juny de 2019, detallen des Meteored.

Cap de setmana amb temperatures extremes

En els propers dies entrarà pel sud de la península una massa d'aire extremadament càlida. Les temperatures a 850 hPa superaran els 30 ºC en zones de la meitat sud peninsular, amb màximes per sobre de 45 ºC.

Els models consideren la possibilitat de la presència de temperatures a 850 hPa superiors a 32ºC, cosa que mai s'havia presenciat a la península i que podrien establir un nou rècord. De moment hi ha molts possibles escenaris, algun d'ells extrem, reconeixen des Meteored.

Pujar