elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tercera campanya d’excavacions paleontològiques al Mas de Romeu de Morella

Tercera campanya d’excavacions paleontològiques al Mas de Romeu de Morella
  • Aquest jaciment alberga restes de dinosaures sauròpodes i una dent d’un carnívor entre altres animals

  • El morellà, Ángel Segura, va descobrir aquest jaciment per l’antic camí de Morella a Xiva a l’estiu de l’any 2015

MÉS FOTOS
Tercera campanya d’excavacions paleontològiques al Mas de Romeu de Morella - (foto 2)
Tercera campanya d’excavacions paleontològiques al Mas de Romeu de Morella - (foto 3)

El grup de paleontòlegs de la UNED ha iniciat nous treballs al jaciment del Mas de Romeu de Morella. Aquest encara alberga restes del dinosaure sauròpode que es va extraure l’any 2017, així com la dent d’un carnívor i fòssils d’altres animals. Així, es tracta de la tercera campanya que es realitza en aquest  espai que va descobrir el morellà Ángel Segura en l’antic camí que va des de Morella fins a Xiva a l’estiu de l’any 2015.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “es tracta de troballes molt importants per a conéixer les espècies que vivien en aquesta zona fa milions d’anys” i ha recordat que “aquesta zona alberga una gran quantitat de restes de dinosaures a causa de les condicions del terra”. L’edil ha comentat que “es tracta de troballes i investigacions molt importants que des del consistori creiem que cal intervindre i donar suport per a facilitar el treball d’investigació i conservació”. D’altra banda, el paleontòleg Jose Miguel Gasulla, ha explicat que “el del Mas de Romeu és un jaciment molt important a causa de la gran quantitat de restes que alberga i en aquesta ocasió, ens crida l’atenció la dent d’un dinosaure carnívor que es podria relacionar amb el Vallibonavenatrix cani localitzat a Vallivona”. Jose Miguel ha remarcat que “també hi ha restes del dinosaure sauròpode que es va extraure durant la campanya de l’any 2017”.

Cal recordar que l’any 2015, el morellà Ángel Segura, un mestre jubilat, amant de la natura i la paleontologia, va descobrir aquest jaciment en una de les seues caminades pel terme municipal de Morella, al pas per l’antic camí que va fins a Xiva. Allí, va trobar unes restes que va considerar de tanta importància com per a comunicar-ho a les autoritats locals. Llavors, tècnics de patrimoni van visitar el lloc i es va plantejar la realització d’una intervenció paleontològica amb la finalitat de preservar les restes exposades a l’aire lliure i valorar la importància del jaciment.

D’aquesta manera,  la primera intervenció va tindre lloc l’any 2016 a càrrec del Grupo de Biología Evolutiva de la Universidad de Educación a Distancia (UNED) i la col·laboració de l’Ajuntament de Morella. En aquesta intervenció, l'equip de paleontòlegs es va centrar a extreure i protegir els ossos més fràgils i superficials i constatar que els ossos pertanyien a un dinosaure del grup dels sauròpodes i que es van dipositar a Morella juntament amb unes argiles sorrenques en el Cretaci Inferior, fa uns 126 milions d'anys. Els sauròpodes són dinosaures herbívors, generalment d'enormes proporcions, amb el coll llarg, un cap relativament petit, potes gruixudes i verticals i una cua llarga i robusta.

La següent campanya d'excavacions es va realitzar en l'estiu de 2017. Entre les dues campanyes es va localitzar un elevat nombre d'ossos, tant de les extremitats, com de la cintura pelviana i de la cua. Aquests elements fòssils van situar al jaciment de Mas de Romeu entre els més interessants trobats a la comarca dels Ports, ja que van permetre ampliar el coneixement d'aquest grup de dinosaures.

Pujar