Castellano

Montcada aprovarà l'última fase per a acabar el Museu de la Fàbrica de la Seda

Montcada aprovarà l'última fase per a acabar el Museu de la Fàbrica de la Seda
  • Anna Gascó responsable de Patrimoni Històric i per tant del Museu de la Fàbrica de la Seda “aquest dijous aprovarem una inversió de 170.118 euros que acabarà les obres d'adequació de l'edifici històric del Museu de la Fàbrica de la Seda”

  • En els pròxims mesos s'obrirà al públic el Museu Fàbrica de la Seda

Segons ha anunciat la regidora de Patrimoni Històric i responsable del Museu Fàbrica de la Seda, Anna Gascó, aquest dijous s'aprovarà una inversió de 170.118 euros per a acabar les obres d'adequació de l'edifici històric del museu.

“En els pròxims mesos inaugurarem definitivament el Museu de la Fàbrica de la Seda de Montcada, un lloc emblemàtic que conserva la nostra história i que estarà obert al públic amb visites guiades que permetran que tot aquell que vulga puga visitar-lo i conéixer tot el que integra aquest museu” ha afirmat Gascó.

Tres sales, recorregut audiovisual i 11 telers

El recorregut proposat per al futur museu de la Fàbrica de la Seda de Montcada consta de tres sales. En la primera s'habilitarà un espai audiovisual i s'explicarà la història del tèxtil que finalitzarà amb una anàlisi de la producció de Garín en els quasi 100 anys que estan instal·lats a Montcada.

La Sala 2 és la coneguda per la gran majoria d'especialistes i és on hi ha instal·lats 11 telers Jacquard, que estan actius. Finalment, a la sala tres estan previstos 7 telers manuals actualment en procés de restauració., per a la qual s’aprova la inversió econòmica que va al ple de dijous Els edificis que alberguen la col·lecció museogràfica de la Fàbrica de la Seda de Montcada són dos, el Xalet i la Nau. Tots dos se situen alineats i imbricats al carrer de Ramón de Villarroya per on s'accedeix en l'actualitat a les instal·lacions i en la part posterior se situarà el Passeig de la Seda.

La relació de la ciutat de Montcada amb la sericicultura valenciana es remunta al segle XVII i fou especialment intensa des de mitjan XIX i extraordinària a partir de l'any 1931 amb l'arribada al municipi de l'empresa tèxtil Mariano Garín Martí (1912-1940). L'edifici de la fàbrica que hui es conserva va ser construït a mitjan segle XIX i és un valuós exemple d'arquitectura industrial.

Pujar