Castellano

El moderat impacte de la COVID-19 en el sector agro

El moderat impacte de la COVID-19 en el sector agro

    El sector agroalimentari ha superat la crisi derivada de l'expansió del coronavirus amb un balanç relativament positiu, registrant un descens de la producció i de l'ocupació molt inferior al que s'espera per a altres sectors, especialment aquells que depenen de la interacció social, el turisme i el canal HORECA (hotels, restaurants i cafeteries), segons l'informe ‘En clau Agro’, elaborat per Bankia Estudis.

    Les xifres que maneja la patronal FIAB apunten que la producció del sector descendirà en 2020 entre un 4% (escenari més optimista: no hi ha rebrot del virus) i un 8% (si es produeix una segona onada del virus a la tardor). Això es traduiria en menors ingressos, fins als 115.000-110.000 milions d'euros, depenent de l'escenari. En el pitjor dels casos, significaria tornar a nivells de 2016.

    No obstant això, la situació és dispar per subsectors. I aquesta situació contrasta amb el viscut en els sectors oví i caprí, que van veure descendir les seues vendes en un 95% en les primeres setmanes de l'estat d'alarma, o en el del porc ibèric, amb caigudes del 90% interanual de les vendes en les setmanes de major confinament. Els sectors pesquer, el del vi i el de la flor tallada també han anotat un comportament similar.

    També han resultat perjudicats el sector apicultor, a causa dels sobrecostos que li està suposant la crisi, i el sector lacti, que està alertant dels enormes excedents de producció que existeixen en el conjunt de països de la UE.

    Augment de l'afiliació mitjana

    Quant al mercat laboral, encara resulta més clar el menor impacte de la crisi sobre el sector agroalimentari: entre febrer i maig, ha sigut un dels pocs sectors que anota un augment de l'afiliació mitjana, tant en el Règim General (+5,9% vs -4,1% de mitjana) com en el d'Autònoms (+0,3% vs -1,1%).

    La utilització dels instruments per a contindre la destrucció d'ocupació (*ERTEs i prestació extraordinària per cessament d'activitat dels autònoms) ha sigut molt escassa en aquest sector en comparació amb uns altres.

    D'aquesta manera, a tancament de maig, del total de treballadors subjectes a un *ERTE només 2.266 eren agraris (a penes el 0,08% del total), mentre que, dels autònoms acollits a la prestació extraordinària, només 9.917 (0,7% del total).

    Aquestes dades mostren que les branques agràries i ramaderes són les úniques que han augmentat l'ocupació en els últims mesos, tant en termes d'afiliació com en termes de “ocupació efectiva”, és a dir, descomptant dels afiliats els afectats per *ERTEs i cessament de l'activitat dels autònoms.

    Pujar