elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Són miops els joves valencians? Així veu la nostra població més jove

Són miops els joves valencians? Així veu la nostra població més jove
  • Un estudi constata com ha anat evolucionant el grau miòpic entre 2017 i 2022

Els problemes visuals afecten, cada vegada més, a les noves generacions: quasi sis de cada deu joves d'entre 12 i 18 anys de la Comunitat Valenciana (56,1%) creuen que veuen malament. D'aquests, el 36% ja sap que necessita ulleres o lents de contacte per a corregir el seu problema visual (lleugerament inferior a la mitjana espanyola) i el 31,9% és miop (29,6% la mitjana nacional). Aquestes són algunes de les conclusions que s'extrauen de l'informe “L'estat de la salut visual dels adolescents a Espanya”, presentat hui per l'associació d'utilitat pública Visió i Vida, Fundació MAPFRE i Correus Express. 

L'estudi busca analitzar com és l'evolució miópica d'aquests joves Zetes i conclou que és cada vegada més forta: en mitjana, en aquests cinc anys transcorreguts des de 2017, a aquests adolescents els ha augmentat la seua graduació en dues diòptries. A més, molts estan entrant en valors de risc, la miopia magna (+ de 6 diòptries): en la mostra estudiada, en aquests cinc anys, ha passat d'afectar del 1.3% al 8,2%, en mitjana dels dos ulls. 

Tot això en un context en el qual, segons les seues respostes, un de cada tres joves ja és miop. A més, segons les seues respostes, a la meitat (51,9%) li ha canviat la graduació en l'últim any. Aquesta dada confirma el gran temor dels experts de la salut visual: “la pandèmia de la miopia afecta cada vegada més a les noves generacions i, si no es fa res per a frenar el seu desenvolupament, pot generar un alt cost social”, explica Salvador Alsina, president de Visió i Vida.

L'estudi, presentat aquest matí en la seu de Fundació Mapfre, naix dels resultats obtinguts en les proves de cribratge de la campanya “Veure la vida en 4K” (4.420 tests vàlids), unit a un informe poblacional d'un test autorespost per 3.688 joves de 12 a 18 anys i una anàlisi de 763 miops que van acudir a la seua òptica en 2022 i en 2017, la qual cosa permet comprovar quina és la progressió de la seua miopia. 

Segons Eva Arranz, Doctora de Fundació MAPFRE: “amb aquesta campanya hem volgut arribar als joves estudiants per a fer-los conscients de la importància de cuidar la seua visió. A més, els hem revisat gratuïtament per a poder detectar qualsevol alteració i que prenguen les mesures necessàries. En haver col·laborat amb centres educatius, tant docents com alumnes i les seues famílies, han rebut informació útil que els ajudarà a detectar fàcilment els símptomes que puguen indicar l'existència d'un problema visual i encoratjar-los a realitzar-se revisions periòdiques amb l'especialista, ha destacat la doctora”. 

Evolució miópica 2017-2022

Aquesta alarma es constata quan s'analitza el grau miòpic dels joves: mentre que en 2017 només hi havia 1,4% (ull dret) i 1,2% (ull esquerre) de miops amb més de sis diòptries, en 2022 veiem com ascendeix a 8,5% (OD) i 7,9% (OI). A més, mentre que, en 2017, set de cada deu tenien -2 diòptries o menys, en 2022 veiem que es redueix a només un de cada quatre. En canvi, veiem com el nombre de miops amb miopies d'entre -2,25 i -4,00 passa del 22,5% (OD)-26,9% (OI) al 41,5% (OD)- 39,6% (OI). En el cas d'aquells que tenien entre -4,25 i -6 (5,1% OD i 6,6% OI) augmenten fins al 24,5% (OD) i 25,2% (OI).  El que més preocupa és veure com el nombre d'afectats per miopia magna (més de -6,00 dpt) que augmenta a un 8,2% en mitjana. “Estem observant un desplaçament generalitzat dels valors cap a les diòptries més altes”, explica Elisenda Ibáñez, coordinadora de l'estudi.

És a dir, analitzant les diòptries mitjanes: “en aquests cinc anys analitzats ha augmentat, en mitjana, quasi dues diòptries la miopia d'aquests joves -de les -1,50 diòptries de 2017 a les -3,4 dpt actuals-”, afig Ibáñez. Això activa les alarmes derivades de la miopia magna: “No hem d'oblidar els riscos que una miopia magna comporta: el 10% dels miops amb més de 15 diòptries, segons indiquen les dades, acabaran en ceguesa i el 60% dels despreniments de retina es produeixen entre miops magnes”, incideix Ibáñez.

Simptomatologia de problema visual percebut pels joves

Aquest estudi explica que la meitat dels joves (55,4%; 56,1% en el cas de la Comunitat Valenciana) creu que veu malament o que podria veure millor. A més, una gran quantitat de menors perceben molta simptomatologia de problema visual. ”En l'acte test confessen majors problemes que davant el professional, una cosa normal si entenem que no està condicionat davant la seua opinió”, explica Alsina. Alguns dels exemples serien: entre el 37,1% i el 45,3% manifesta veure doble la pissarra, el 25,1%-20,3% veu millor si es tapa un ull; entre el 34,8%-47,2% entretanca els ulls per a veure millor, o el 41,3%-40,3% té sequedat ocular quan usa les pantalles. 

“Aquest autotest buscava fer conscient al menor dels seus problemes visuals, situant-lo -segons les respostes aportades- entre el grup 1 (amb vista de linx) al grup 4 (amb necessitat de revisió urgent). Comprovem que la majoria estan en els grups 2 i 3 -35,1% i 34,9% respectivament- i que, quant pitjor era el grup al qual pertanyien, la simptomatologia de problema visual era major”, afig Alsina. Segons els resultats, és imprescindible destacar que un de cada deu joves (11,7%) té grans problemes de visió que podrien generar importants conseqüències si no es prenen mesures. 

Comparativa per Comunitats Autònomes

En aquest informe s'han pogut extraure conclusions de Catalunya, Múrcia, Comunitat Valenciana, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Andalusia, Galícia, Aragó i Comunitat de Madrid a causa de la seua alta representativitat en la mostra, la qual cosa ens permet analitzar si existeixen diferències significatives entre elles i la mitjana nacional. 

Sent la mitjana espanyola  d'aquells menors que creuen que veuen malament del 55,4%, l'estudi mostra com la superen Catalunya (amb un 60,9%), la Comunitat Valenciana (56,1%) i Andalusia (55,7%) i es queden per davall la Comunitat de Madrid (55,1%), Castella-la Manxa (53,4%), Murcia (52,5%), Castella i Lleó (52,2%), Aragó (52,1%) o Galícia (50,1%). 

Entre aquests joves de 12 a 18 anys sabem que tres de cada deu (36,2%) necessiten ulleres o lents de contacte per a veure bé. De la mateixa manera, Castella-la Manxa supera la mitjana amb un 41,7%, seguida de la Comunitat de Madrid (37%), Aragó (36,9%), Catalunya (36,2%) i per davall la Comunitat Valenciana (36%), Andalusia (36%), Murcia (34,8%), Galícia (32,1%) i Castella i Lleó (30,9%).

Per últims, preguntats per si tenen miopia, mentre que la mitjana de miops entre 12 i 18 anys a Espanya és de 29,6%, de nou, la Regió de Múrcia (29,8%), Catalunya (30%), Comunitat de València (31,6%), Castella-la Manxa (31,9%) i Andalusia (32,2%) la superen en prevalença. Per davall es queden la Comunitat de Madrid (29,4%), Castella i Lleó (27,2%), Galícia (26,4%) i Aragó (25,8%).

Miopia i pantalles

Atés que l'evolució miópica actual deriva de l'estil de vida, l'ús de les pantalles és un dels factors a analitzar. Sobre aquest tema, sabem que quasi set de cada deu adolescents usa el mòbil abans de ficar-se al llit. Segons Lluís Bielsa, vicepresident de Visió i Vida i creador de la regla 7/7 de pantalles per als menors inclòs en l'estudi: “Hem de tindre en compte que fins als set anys del menor no hi ha un temps recomanable per a l'ús de pantalles pel que fa a salut visual: el seu sistema no està desenvolupat per a enfrontar-se a això i el millor és limitar el seu ús fins a passada eixa edat”: 

Aquest estudi dona per tancada la primera edició de revisions visuals de la campanya informativa “Veure la vida en 4K”, posada en marxa durant els mesos de setembre i octubre en més de 3.000 centres educatius d'ESO i Batxiller, així com a prop de 1.500 establiments sanitaris d'òptica i optometria d'Espanya, socis de Visió i Vida i participants de la campanya. “L'interés de Visió  i Vida és seguir, any a any, aprofundint en aquesta matèria i descobrir com aconseguir detindre el desenvolupament d'aquesta pandèmia”, va concloure Alsina.

Pujar