Castellano

La mida de les empreses valencianes és la principal barrera per a la transformació digital del teixit empresarial

La mida de les empreses valencianes és la principal barrera per a la transformació digital del teixit empresarial
  • El ritme de la seua transformació digital és més lent perquè són fonamentalment pimes i hi ha menys executius professionalitzats

Experts en transformació digital han debatut, en un fòrum de l'Oficina Accelera Pime del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana – COIICV- quines són les principals barreres per abordar aquest tipus de canvi per a les companyies de la Comunitat, i entre elles han destacat la mida i la manca de capital humà capacitat.

Sota el títol “Cloud Computing, Intel·ligència Artificial i fabricació additiva”, el segon fòrum digital d'experts, celebrat al Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials com a Oficina Accelera Pime (OAP) de manera online, ha abordat la incidència que aquestes tecnologies tenen a la transformació digital i en la competitivitat de les companyies.

Les Oficines Accelera Pime posades en marxa a tot Espanya per Red.es, entitat pública adscrita al Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, compten amb un pressupost global de 8 milions d'euros , dels quals Red.es aporta 6,3 i les entitats beneficiàries la resta. Les actuacions estan cofinançades amb fons FEDER de la Unió Europea, en el marc del Programa Operatiu Pluriregional d'Espanya FEDER 2014-2020 (POPE) amb el lema “Una manera de fer Europa”.

Sistemes d'adquisició de dades

Durant el debat, moderat per Julio Monreal, director de relacions Institucionals de Llevant-EMV, Pablo Martínez, CEO d'Enginyeria Global Aplicada (IGA), ha explicat que “la transformació digital s'està aplicant de forma molt notable a empreses grans, però a ocasions el preu dels sistemes d'adquisició de dades i processos és una barrera d'entrada per a la pime xicoteta”.

Per part seua, el director de tecnologia de Mesbook, Pablo Rodríguez ha destacat que a la Comunitat s'està abordant la transformació digital “amb certa cautela, per desconeixement, i pel seu gran percentatge d'empreses d'origen familiar, amb un pes d'executius professionalitzat menor. que a altres zones”.

Aquest segon fòrum de debat s'emmarca dins del projecte Acelera Pime que, amb una durada de 24 mesos des del juny del 2021, s'ha marcat com a objectiu impulsar, de forma gratuïta i en tot tipus d'empreses, la transformació digital de pimes, autònoms i emprenedors.

Per al degà del COIICV, Salvador Puigdengolas: “amb aquest projecte volem ajudar que qualsevol empresa, independentment de la seua mida, tinga la informació, l'assessorament i les eines necessàries per abordar el procés de transformació digital”.

Per això, “per aconseguir-ho comptem amb els millors experts en transformació digital, les millors eines i obrim un ampli ventall d'assessories personalitzades on abordar els casos particulars de cada companyia per tal d'acompanyar-les en tot moment en el procés de digitalització”, destaca la presidenta del COIICV-València, Nieves Romero.

Aquest debat també va servir per explicar quin és l'impacte del Cloud Computing, la Intel·ligència Artificial i la Fabricació Additiva en la transformació digital.

En aquest sentit, la responsable del Grup d'Enginyeria a AIMPLAS, Susana Otero, va esmentar en la seua intervenció que “la fabricació additiva és una tecnologia amb un impacte cada vegada més gran que permet posicionar-se en dos grans fronts, com són la personalització de producte o Mass Customization i també està començant a competir amb altres processos industrials per a tiratges curts”.

Cloud computing

Pel que fa al Cloud Computing, Pablo Rodríguez va comentar que “es tracta d'un factor clau que “engreix” la maquinària de l'empresa des del minut u i pots tenir funcionant una infraestructura digital en poc temps sense una gran inversió econòmica. Això permet dedicar temps i recursos al teu negoci i no a com portar-lo a nivell de gestió”.

I al terreny de la Intel·ligència Artificial, segons va remarcar el CEO d'IGA, la influència “és total”. El poder modelar mitjançant algorismes matemàtics el comportament de les empreses “significa poder anticipar-se als esdeveniments del futur i a més generar múltiples escenaris de comportament”.

D'altra banda, i per superar la bretxa que distancia les pimes de les grans companyies de la transformació digital, el director de l'Institut ai2 de la UPV, Ramón Blasco va destacar que “és important que hi haja una cooperació fluida entre les empreses, instituts de investigació i, en general generadors de coneixement. I sortosament universitats i instituts de recerca de la Comunitat estem molt conscienciats”.

A través d'aquesta OAP, el COIICV està apropant a les companyies la digitalització amb una nova metodologia i visió 360º de forma interdisciplinària i multisectorial en formats totalment virtuals per superar els vaivens de la pandèmia.

Pujar