elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Mesures de prevenció per a la volta de bous al carrer

Mesures de prevenció per a la volta de bous al carrer
  • El sector de la tauromàquia, afectat econòmicament per la pandèmia del COVID-19, treballa en normatives per a la realització dels festejos

L'actual crisi sanitària provocada per la pandèmia del COVID-19 ha afectat múltiples sectors socials, culturals i econòmics a Espanya. D'aquest efecte no s'ha pogut lliurar el món taurí, qui també està patint les conseqüències.

La festa del bou al carrer és una tradició en les tres províncies de la Comunitat Valenciana i aporta considerables beneficis econòmics generant treballs, impostos, consum i ingressos, sent una notable aportació al Producte Interior Brut (PIB).

Donada la situació actual, els festejos taurins van haver de ser cancel·lats en els mesos de març, abril, maig i juny en totes les seues modalitats: bou de corda, bou embolat, exhibició de vaques, concurs de retallades i bou salvatge. Aquesta parada del sector ha suposat la no exhibició de més de 4.420 caps de bestiar autòctons i de 182 bous salvatges.

L'impacte econòmic d'aquesta festivitat quantifica al voltant de 300 milions els ingressos que suposen per a la regió durant un any, a més de la creació de més de 3.000 ocupacions, segons garantitza un informe sobre l' impacte econòmic del bou al carrer a la Comunitat Valenciana. Xifra que no s'ha pogut complir ja que el sector ha quedat paralitzat i “sense ajudes”.

Davant aquesta situació i després de passar l'estat d'alarma, El Consell, va aprovar dissabte passat 18, una resolució que regula les mesures preventives d'aquesta festivitat, permetent així la volta d'aquests esdeveniments amb l'adaptació de les pautes sanitàries corresponents.

Entre aquestes condicions, es troba la prohibició de la celebració en la via pública. Aquests es desenvoluparan en places tancades amb un aforament limitat en el qual la màscara serà obligatòria per al públic, però també per als rodaors, els qui hauran de portar algun distintiu que els diferencie de la resta de presents. Les instal·lacions hauran de desinfectar-se abans i després del seu ús i s'ocuparà un de cada dos seients disponibles per a mantindre la distància de seguretat. Aquesta normativa s'endureix amb l'exigència d'informes que facen referència als aforaments i a les declaracions responsables.

“L'objectiu d'aquestes mesures és complementar la regulació del procediment d'autorització i la celebració dels festejos taurins tradicionals (bous al carrer) que se celebren en la Comunitat Valenciana fins al 31 de desembre de 2020, sempre que les condicions sanitàries continuen exigint l'adopció de mesures especials justificades per la crisi provocada per la Covid-19", com indica el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV).

La Federació de Penyes Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana, que està treballant en un informe d'avaluació sobre l'impacte negatiu que la pandèmia ha provocat i provoca en el seu sector, va emetre ahir un comunicat en el qual valoren de manera positiva el retorn d'aquesta festa malgrat que no es van pronunciar sobre les noves restriccions implantades.

El Consell passa als ajuntaments la decisió de facilitar els bous enguany

Que aquesta regulació estiga aprovada per la Conselleria de Sanitat no garanteix la realització d'aquests festejos. Els ajuntaments han de decidir si acullen o no aquest tipus d'esdeveniments en els seus municipis.

De moment, l'alcalde de Vila-real, José Benlloch, va confirmar ahir que l'ajuntament està estudiant el lloguer d'una plaça portàtil per a les festes de setembre. En canvi, Borriana, insisteix que ha de prevaldre la precaució i estudien si aquest esdeveniment amb les mesures oportunes és “viable”.

La localitat on més festes populars s'organitzen al llarg de l'any, amb al voltant d'un centenar de bous al carrer previstos per a enguany i amb més de vint comissions, la Vall d´ Uixó, sembla donar per perduda la temporada.

En els pròxims dies es coneixerà l'impacte d'aquestes noves mesures en el sector taurí i es coneixeran que municipis estan disposats a facilitar aquesta organització que afecta de manera greu a ramaders, engreixadors, penyes, transportistes i serveis sanitaris, entre altres persones dedicades a la tauromàquia.

Pujar