Castellano

Mesures contra la inflació a Espanya: del transport gratis a la fi de la rebaixa d'impostos al gas i l'electricitat

Mesures contra la inflació a Espanya: del transport gratis a la fi de la rebaixa d'impostos al gas i l'electricitat
  • El president Pedro Sánchez ha comparegut després de l'últim Consell de Ministres de l'any per a anunciar la pròrroga dels gravàmens als beneficis extraordinaris del sector financer i energètic

Finalitzat l'últim Consell de Ministres de 2023, el president del Govern, Pedro Sanchez, ha comparegut davant els mitjans ce comunicació per a anunciar un paquet de mesures contra la inflació i per a fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna.

Així les mesures passen per:

  • Pròrroga dels impostos a la banca i a les energètiques
  • Retirada de manera gradual de la rebaixa dels impostos de l'electricitat i el gas
  • Estendre a 2024 la gratuïtat dels Rodalia i la rebaixa del 50% en el transport autonòmic
  • Ampliar sis mesos la supressió de comissions d'amortització anticipada d'hipoteques variables

Pròrroga dels impostos a la banca i a les energètiques

Sánchez ha anunciat aquest dimecres la pròrroga per un any més dels gravàmens als beneficis extraordinaris tant del sector financer com del sector energètic.

En aquest últim cas, el president del Govern ha anunciat que s'introduiran modificacions en la llei general de pressupostos perquè es puguen deduir des de l'1 de gener les inversions energètiques vinculades amb projectes industrials i amb la descarbonització.

Retirada de manera gradual de la rebaixa dels impostos de l'electricitat i el gas

L'Executiu espanyol pretén retirar de “manera gradual” durant el mig any següent les baixades d'impostos vinculades amb l'electricitat i el gas natural, per a fer front a l'impacte sobre els preus energètics de la guerra a Ucraïna.

També es retirarà de manera gradual la baixada de l'IVA de l'electricitat, que es va reduir del 21 al 5% actual; de l'impost sobre la producció elèctrica, del 7% a suspés actualment; o l'eliminació de l'impost especial elèctric del 5,1 al 0,5% actual.

Sánchez també ha informat que l'IVA del gas tornarà al 21% enfront del 5% actual.

Estendre a 2024 la gratuïtat dels Rodalia i la rebaixa del 50% en el transport autonòmic

El Govern d'Espanya estendrà a gratuïtat dels trens de Rodalia i Mitjana distància per a usuaris habituals durant tot l'any 2024, a més dels descomptes del 50% en el transport de competència autonòmica.

Ampliar sis mesos la supressió de comissions d'amortització anticipada d'hipoteques variables

Altra de les mesures anunciada per Pedro Sanchez passa per estendre sis mesos més l'eliminació de les comissions o compensacions bancàries per l'amortització anticipada dels crèdits a tipus variable, una mesura que forma part del Codi de Bones Pràctiques hipotecari.

Pujar