elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Màscares, envasos i plàstics: els residus que s'acumulen en la mar

Màscares, envasos i plàstics: els residus que s'acumulen en la mar
  • Retiren dels fons marins de la costa de la Comunitat Valenciana mitja tona de residus

MÉS FOTOS
Màscares, envasos i plàstics: els residus que s'acumulen en la mar - (foto 2)

90 bussejadors de la Xarxa de Vigilants han retirat aquesta quantitat de fem dels fons marins i entorn costaner en tan sols unes hores, on les màscares ara són un dels residus habituals a més de plàstics i envasos de tota mena. Cal destacar entre els residus extrets més de mig centenar de pneumàtics recuperats tan sols en Punta de la Fontana. Tot això ha d'alertar-nos de la situació en la qual es troben les nostres mars i oceans.

Els residus sòlids que arriben les nostres aigües ocasionen la mort de més d'un milió d'ocells i cent mil tortugues i mamífers anualment. “Si tenim en compte que el 80 per cent d'aquest fem procedeix de terra ferma, és evident que tots som responsables en menor o major mesura”, explica Antonio Márquez, coordinador de la Xarxa de Vigilants Marins i afig, “els bussejadors som els ulls dels ciutadans sota la mar i és molt important veure el que està passant”.

Del pla ambiental a l'àmbit social

A més, per segon any consecutiu, Nova Pescanova ha col·laborat amb la Xarxa de Vigilants Marins permutant aquests quilos de residus que han aconseguit retirar els voluntaris, per quilos de menjar que seran donats els pròxims dies a FESBAL, Federació Espanyola de Bancs d'Aliments. Això suposa un al·licient més per als voluntaris, la labor dels quals no sols beneficia ara al medi ambient, sinó també, de manera directa, a les nombroses famílies que actualment es troben en situació vulnerable.
D'altra banda, per a la retirada dels residus que suren en l'aigua o que es depositen en els fons succints, aquests bussejadors de la Xarxa de Vigilants Marins han utilitzat xarxes reciclades confeccionades per les quals són, possiblement, les últimes rederas espanyoles. Aquestes dones confeccionen cada any un miler de bosses a partir de xarxes recuperades pels nostres bussejadors i aquests les utilitzen posteriorment per a alliberar les nostres mars de plàstics, llandes, vidres i altres residus. Una nova vida per a aquestes xarxes que de nou tornaran a pescar, encara que aquesta vegada no seran peixos.

La Xarxa de Vigilants Marins és també ciència ciutadana

Tots els residus que els voluntaris de la Xarxa ha arreplegat, han sigut separats per categories i comptabilitzats. Les dades obtingudes en aquesta campanya ja s'han incorporat a la de ciència ciutadana de '1m2 per les platges i les mars' del Projecte ALLIBERA i s'integrant-se en la base de dades del Ministeri per a la Transició Ecològica. Per a això, s'ha emprat l'aplicació mòbil MARNOBA, desenvolupada per l'Associació Abocats Zero i KAI Marine Services, una plataforma que recopila, emmagatzema i mostra informació sobre els fems marins de les costes espanyoles quant a tipologia i origen amb l'objectiu de confeccionar plans futurs que mitiguen aquesta problemàtica mediambiental.

Com sempre, en aquesta nova actuació se li ha donat un paper protagonista a l'educació ambiental, ja que s'han oferit tallers de conscienciació en bona part dels enclavaments on han tingut lloc les actuacions i està previst organitzar xarrades en centres escolars amb el suport gràfic de les fotos i vídeos que es realitzen durant les neteges. La involucració dels més joves és un dels objectius de la Xarxa, des de la qual es fomenta la figura del “Pequevoluntario”, xiquets i xiquetes que participen habitualment en les neteges de les platges mentre els submarinistes retiren fems dels fons.

Pujar