elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Marina Albiol: "Ja es pot elaborar i vendre des de Toronto xufa de València, carxofa de Benicarló o magrana d'Elx"

Marina Albiol: "Ja es pot elaborar i vendre des de Toronto xufa de València, carxofa de Benicarló o magrana d'Elx" - (foto 1)

    La passada setmana el Parlament Europeu, gràcies als vots dels diputats del PSOE i el PP, va aprovar l'entrada en vigor del tractat comercial de la UE i el Canadà conegut com a CETA. El tractat, malgrat que encara ha de ser ratificat pels parlaments dels diferents estats membres de la Unió Europea, ja està en vigor, i per tant ja ha alterat les normes comercials fins ara vigents. Tal i com assenyala la portaveu d'Esquerra Unida a l'Eurocambra, "ja coneixem quines denominacions d'origen es protegeixen a Europa, i de les més de vint DO i Indicacions Geogràfiques Protegides valencianes, només figura al tractat l'aplicació de protecció per al torró de Xixona i Alacant, i per als cítrics valencians. La resta, doncs, queden desprotegides, i per tant des d'ara mateix qualsevol empresa del Canadà pot dedicar-se a elaborar i vendre productes etiquetats com a xufa de València, magrana d'Elx, carxofa de Benicarló, herbero de Mariola, vi d'Utiel-Requena o caqui de la Ribera del Xúquer".

    Albiol indica que en el cas dels cítrics, malgrat que el CETA sí reconeix la DO valenciana, també permetrà seguir operant a marques canadenques com Valencia Orange o Orange Valencia: "Amb tot això anirem confirmant el que ja hem advertit al llarg de tot el procés d'aprovació del CETA: mentre els partits que el recolzen ens han venut un discurs d'idíl·liques oportunitats comercials per a les nostres pimes i empreses, la realitat és que el que impulsa el tractat és eliminar els obstacles per a les grans multinacionals i permetre que les corporacions nord-americanes puguen conquerir el mercat europeu amb clars avantatges sobre les empreses locals. Embolcallen el CETA en teories sobre el lliure comerç, però realment el que s'ha aconseguit amb la seua aprovació és oferir tots els privilegis a les multinacionals".

    Pujar