elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tornen a casa els veïns evacuats per l'incident en la Presa de Manises

Tornen a casa els veïns evacuats per l'incident en la Presa de Manises
  • A primera hora d'aquest matí s'ha donat per resolta l'emergència al no presentar risc per a la població

MÉS FOTOS
Tornen a casa els veïns evacuats per l'incident en la Presa de Manises - (foto 2)
Tornen a casa els veïns evacuats per l'incident en la Presa de Manises - (foto 3)
Tornen a casa els veïns evacuats per l'incident en la Presa de Manises - (foto 4)

Els veïns de la Presa de Manises que ahir van ser desallotjats ja poden respirar tranquils. Després de tota una nit de treballs, els Bombers del Consorci Provincial de València han informat que “l'emergència es dóna per finalitzada ja que les últimes mostres preses no presenten cap problema”.

Els veïns dels habitatges confrontants a la potabilitzadora La Presa ja estan tornant a les seues cases després que hagueren de ser evacuats ahir a la vesprada per prevenció després de l'incident en la planta provocat per una mescla de reactius químics. Cap persona ha resultat ferida.

Personal tècnic de la potabilitzadora, bombers del Consorci de València, la Policia Local i cossos i forces de seguretat de l'Estat i Protecció Civil han treballat conjuntament en l'incident. Els bombers es van retirar entorn de les 4 de la matinada, encara que van continuar les labors per a evacuar la mescla. L'emergència s'ha donat per finalitzada a les 7.32 hores d'avui i a les 8 del matí els bombers han realitzat les comprovacions oportunes i han determinat que els veïns poden tornar als seus habitatges.

Què va ocórrer en La Presa?

El succés va ocórrer ahir sobre les 17 hores, quan en un moment de descàrrega de producte es van mesclar dos reactius químics que podien emanar gas. L'incident es va donar en una zona de magatzematge de la potabilitzadora i no va tenir cap afectació en la producció d'aigua. De fet, la planta ha estat potabilitzant aigua tota la nit amb normalitat.

En tot cas, i com a mesura preventiva, els bombers van establir un perímetre de seguretat de 300 metres que va obligar a desallotjar als veïns i veïnes dels habitatges confrontants a la Presa. L'Ajuntament de Manises va activar el Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL), que va quedar desactivat abans de la mitjanit, i el personal que va estar treballant en la planta ha estat assistit en tot moment pel Lloc de Comandament Avançat.

La presidenta de l'EMSHI, Elisa Valía, es va desplaçar fins a Manises, on es va reunir amb l'alcalde, Jesús Borràs, per a assistir als veïns afectats. La majoria va optar per passar la nit a casa d'amics o familiars i es va habilitar en el Trinquet del municipi un dispositiu per a 25 persones, que és el màxim que es va calcular que podrien arribar. A les 8 del matí d'aquest dijous, tots els residents de la zona han pogut tornar a les seues cases.

Tot el personal implicat en les labors de neutralització i evacuació de l'incident van respondre de manera exemplar. Al desembre de 2021 l'EMSHI i l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) van realitzar un simulacre d'incendi forestal amb incident químic als voltants de la planta potabilitzadora La Presa en el qual van participar més de 200 efectius.

El servei d'aigua potable en alta no s'ha vist compromès en cap moment, perquè el sistema de proveïment metropolità és robust i segur i compta amb dues plantes potabilitzadores, La Presa (Manises), i El Realón (Picassent). Des de totes dues plantes se subministra aigua potable de qualitat a més de 1,6 milions de persones que viuen a València i la seua àrea metropolitana.

Pujar