elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Manises fa un pas important en la protecció del seu patrimoni cultural

Manises fa un pas important en la protecció del seu patrimoni cultural
  • El catàleg de béns i espais protegits aprovat provisionalment al ple municipal haurà de ser ratificat per Conselleria

Manises, 23 de maig de 2024.- L'Ajuntament de Manises ha aprovat provisionalment a un ple municipal extraordinari amb els vots a favor del PSPV-PSOE (5), APM-Compromís (5), Podem (1) i PP (5) i l'abstenció de VOX (4), el "Catàleg de béns i espais protegits a Manises". Aquest document té com a objectiu la preservació i defensa dels 163 béns culturals, artístics, arquitectònics, etnològics, arqueològics, paisatgístics i naturals que arreplega.

L’any passat es va aprovar l’Estudi Ambiental i Territorial Estratègic, juntament amb la resta de documentació de revisió del catàleg i es va sotmetre a les administracions públiques afectades i a la participació pública, per presentar al·legacions. Amb aquestes al·legacions resoltes i amb la revisió tècnica municipal completa, la Proposta Final del Pla (PFP) ha passat al ple municipal per tal de ser aprovat provisionalment i remetre'l després, juntament amb l’expedient d’avaluació mediambiental i territorial estratègica a la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, encarregat d'aprovar-lo definitivament.

"Des de l'Ajuntament hem treballat, amb la implicació de diverses regidories i una àmplia participació ciutadana, en l'elaboració d'aquest catàleg que pretén servir de guia per al planejament urbanístic de la ciutat, prioritzant la protecció del llegat patrimonial, ambiental i paisatgístic", ha explicat el regidor de Planejament de l'Ajuntament de Manises, Àngel Mora. "És la nostra obligació, com a gestors de l'interés públic, vetlar per la conservació d'aquells espais que conten la nostra història", ha afegit Mora.

Entre alguns d'aquests elements protegits es troben: L'Aqüeducte d'Els Arcs, declarat Ben d'Interés Cultural i que pertany al Barranc del Salt de l'Aigua; el Nucli Històric Tradicional, un conjunt urbà que conté alguns edificis municipals, com l'Església, l'Ajuntament i el Museu de Ceràmica, i alguns habitatges amb decoració de taulells en molts brancals i façanes; fins i tot, recull arbres singulars, com l'exemplar de Washingtonia filifera que forma part del llistat d'Arbres Monumentals de la Generalitat Valenciana.

Pujar