elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'arxiu municipal recopila la història de les falles de Manises

L'arxiu municipal recopila la història de les falles de Manises
  MÉS FOTOS
  L'arxiu municipal recopila la història de les falles de Manises - (foto 2)

  L'Arxiu Municipal de Manises obri una nova finestra al món faller de Manises. Des del seu nou portal de difusió, les Falles de Manises tiren una mirada al seu passat en aquesta ciutat. Llibrets de falla, cartells i fotografies que testimonien ja quasi un segle de la història de les falles en aquesta ciutat. El document més antic és una reproducció del llibret de la falla que es va plantar en 1924 amb una sàtira dedicada especialment a la lentitud del tramvia que hauria d'unir la ciutat amb la capital.

  El regidor d'arxiu de l'Ajuntament de Manises, Guillermo Martínez, ha indicat que "és molt important la col·laboració ciutadana per a poder documentar la nostra història, és informació valuoses que tenen els veïns i veïnes a les seues cases i que en traslladar-la a l'arxiu passen a ser una font de coneixement compartida amb la resta de la ciutadania".

  Amb una certa discontinuïtat, la festa fallera queda documentada amb llibrets successius dels anys 1936, 1953, 1954 i 1955 i amb una interessant col·lecció de fotografies d'aquests anys centrals del segle XX realitzades pel fotògraf manisero José Gadea Luján.

  Forma part del fons el llibret que en 1997 i de manera espectacular, va dedicar enter a Manises i la seua ceràmica, la falla de València, Francesc Climent, l'Uruguai i Marqués de Bellet i una autoedició de la història dels primers quaranta anys de la Falla Centre de Manises que va realitzar José Alcalde Castro, amb una documentada revisió exercici per exercici de la vida d'aquesta falla.

  Aquesta secció de l'Arxiu Municipal està oberta a noves incorporacions amb les aportacions particulars de les comissions falleres i la seua gent. En breu s'inclouran també la col·lecció de llibrets fallers procedents del fons propi de l'Arxiu Municipal i el fons del qual fora Cronista Oficial de Manises, José María Moreno Royo. Es posarà a la disposició dels usuaris diferents publicacions sobre la festa fallera i algunes col·leccions fotogràfiques de caràcter particular.

  Consulta tota la informació en www.arxiu.manises.es i si tens documentació que vulgues aportar a l'arxiu municipal de Manises, no dubtes a posar-te en contacte a través del correu electrònic arxiu@manises.es

  Pujar