22 d’octubre de 2020 22/10/20

Denuncien que els malalts dels hospitals de Manises i Dénia hauran de pagar per veure les campanades de cap d'any per televisió

Denuncien que els malalts dels hospitals de Manises i Dénia hauran de pagar per veure les campanades de cap d'any per televisió - (foto 1)
  • Tots dos centres són els únics de la xarxa pública que es veuen afectats per aquesta circumstància

El grup parlamentari Compromís ha denunciat hui la negativa dels hospitals públics de gestió privada de Manises i Dénia, a què els malalts ingressats a les seues instal·lacions gaudisquen gratuïtament del servei de televisió a la seua habitació, com ja ocorre en la resta d’hospitals públics, tant de gestió pública com privada, del territori valencià.

Segons explica el diputat de Compromís, “en estes dates nadalenques i més concretament en un esdeveniment com les campanades de la nit de cap d’any, que tenen tradicionalment un altíssim seguiment televisiu per part de la ciutadania, és quan es fa més sagnant la situació dels malalts ingressats als hospitals de Manises i Dénia, els únics de la xarxa pública que han de pagar per veure la televisió a la seua habitació”.

L’estància mitjana en hospitals a la Comunitat Valenciana és de 5,9 dies, a més s’ha de tindre en compte la quantitat de pacients de mitjana o llarga estada, que passen llargues temporades en situació d’hospitalització. Per a Esteve “és fonamental garantir, durant aquesta estada, una acollida confortable i propera als i les pacients, per a fer aquesta més humana, minimitzant l’impacte de les causes que han originat l’hospitalització, i generant un ambient proper i familiar. Aquesta acollida es fa efectiva amb una sèrie de drets i de principis, com ara l’acompanyament familiar i professional, i també amb diversos serveis com poden ser el de menjador i cafeteria, o el servei de televisió, telèfon i connexió a internet”.

Com explica el parlamentari de Compromís, el servei de televisió als departaments de gestió pública s’ha oferit, fins a l’any 2019, com a un servei de pagament, mitjançant l’establiment d’un contracte d’instal·lació i explotació del servei de telefonia pública, internet i televisió als hospitals valencians, gestionat per empreses privades. Amb la finalització del contracte, i dins del pla d’humanització de l’atenció al pacient, la Conselleria de Sanitat Universitat i Salut Pública va assumir, des del passat 15 de febrer de 2019, el servei de televisió dels hospitals de gestió pública, que va passar a oferir-se de forma gratuïta. Aquest fet millora les condicions dels i les pacients dotant a la seua estada hospitalària de més qualitat, comoditat i estalvi econòmic, junt amb altres mesures necessàries per ampliar i millorar els serveis dels que estan dotats els hospitals, com han de ser les fonts públiques d’aigua.

Als departaments de gestió privada el servei de televisió també és gratuït per part d’algunes de les concessionàries, com ara les dels departaments de Torrevella i Elx-Crevillent. “No obstant això, -ha afegit Esteve- les empreses concessionàries dels departaments de salut privatitzats de Manises i de Dénia continuen restringint el servei de televisió als pacients, fent que aquests hagen de pagar si volen veure la televisió a la seua habitació. Açò suposa un greuge comparatiu, que diferencia entre pacients i familiars, segons quin siga el seu hospital de referència”.

“El sistema sanitari públic, ja siga mitjançant la gestió directa o amb la concertació de serveis (com en el cas dels departaments privatitzats) s’ha de basar en una igual atenció per tots els pacients, independentment del lloc de residència i del centre hospitalari”, ha assegurat Esteve.

És per tot açò que el diputat de Compromís ha anunciat la presentació d’una proposició no de llei del seu grup en Les Corts per instar a les empreses concessionàries dels Departament de Salut de Manises i Dènia a oferir de manera gratuïta el servei de televisió a les habitacions de l’hospital, per tal d’equiparar-se a la gratuïtat d’aquest servei en la resta de departaments de salut de la Comunitat Valenciana.

Pujar