elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

#AraMésQueMai | La història del Projecte Empar de Manises

#AraMésQueMai | La història del Projecte Empar de Manises
    MÉS FOTOS
    #AraMésQueMai | La història del Projecte Empar de Manises - (foto 2)
    #AraMésQueMai | La història del Projecte Empar de Manises - (foto 3)
    #AraMésQueMai | La història del Projecte Empar de Manises - (foto 4)
    #AraMésQueMai | La història del Projecte Empar de Manises - (foto 5)
    #AraMésQueMai | La història del Projecte Empar de Manises - (foto 6)

    La crisi no ha aconseguit frenar al teixit associatiu. Des de casa, i malgrat les dificultats, les associacions continuen donant vida als nostres municipis i donant resposta a les necessitats del moment. Proyecto Empar és una associació de Manises que ha passat a l’acció per tal de fer front a la crisi sanitària provocada pel coronavirus. #AraMésQueMai és una iniciativa que persegueix visibilitzar el conjunt d'accions i projectes que les associacions estan realitzant des de l'inici de la crisi.

    Proyecto Empar és una associació de Manises formada per mares, pares, familiars de persones amb diversitat funcional i un equip de professionals. Per a fomentar la inclusió social d'aquest col·lectiu, les accions de l'associació s'estructuren en tres pilars essencials:

    • Formació i sensibilització dirigida a alumnes i professors en centres docents, així com a les persones amb diversitat funcional en centres ocupacionals i en pisos tutelats.
    • Capacitació de les persones amb diversitat funcional per al correcte acompliment de les seues funcions en el mercat de treball.
    • Facilitar i promoure tallers, activitats terapèutiques, formació per a la vida independent, oci inclusiu i estades vacacionals amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones que formen l'associació.

    Des de l'inici de la crisi, Proyecto Empar s'ha transformat per a continuar al costat de les 54 persones que fins ara assistien diàriament als seus tallers i activitats presencials. L'assistència a les persones amb diversitat funcional, tant físiques com intel·lectuals, així com l'acompanyament de les seues famílies, continua sent la prioritat més important de l'equip tècnic de l'associació.

    Campanyes #YoMeQuedoEnCasa i #EstoTambiénPasará

    Per a fer més suportable el confinament de les persones usuàries de l'associació, des de Proyecto Empar se'ls va demanar que enviaran fotos de les activitats que estaven realitzant des de casa. La campanya #YoMeQuedoEnCasa va aconseguir mobilitzar a totes les persones amb diversitat funcional del projecte, els quals van demostrar amb les seues fotos les alternatives que estaven trobant per a aprofitar el temps a casa al costat dels seus familiars.

    La segona campanya, aquesta vegada sota el lema #EstoTambiénPasará, perseguia, en paraules de Violeta Plaza, coordinadora de projectes de Proyecto Empar, “transformar la por i la negativitat per esperança i somriures”. Enfront dels bulos i les notícies tremendistes que només generen inquietud i temor en la societat, la campanya va aconseguir reunir un mosaic il·lusionant de rostres somrients. A la iniciativa es van sumar tant les persones usuàries com els seus familiars, així com altres persones que van veure la campanya en les xarxes i també van enviar les seues fotos. Totes les fotos poden trobar-se en les xarxes socials de Proyecto Empar.

    Seguiment diari i tallers virtuals

    Amb l'objectiu de continuar vetlant pel benestar de les persones amb diversitat funcional que fins ara participaven en les activitats, tallers i excursions de Proyecto Empar, l'equip d'educadors, treballadors socials i monitors de l'associació realitza videotelefonades diàries per a confirmar que les persones es troben actives, serenes i il·lusionades. De la mateixa manera, també és molt important l'acompanyament dels familiars, amb l'objectiu d'oferir-los les eines i els recursos pedagògics perquè, d'alguna manera, l'ambient generat en la seu del Projecte Empar es trasllade a cadascun de les cases de les persones amb capacitats diverses.

    Tal com recorda Violeta Plaza, l'objectiu és “traure de la monotonia a les persones usuàries, estem fent tot el possible perquè no paren, se senten realitzades i continuen en contacte amb els seus amics i amigues de l'associació”. En aquest sentit, des de Proyecto Empar s'han posat en marxa activitats i reptes perquè les persones participen, com per exemple un exercici de coordinació i equilibri en el qual les persones han d'encistellar una pilota a peu coix.

    Per la seua part, la logopeda de l'associació, Verónica Taberner, també ha recomanat a les persones usuàries una sèrie d'exercicis perquè es mantinguen actius i actives mentre juguen. Amb aquests exercicis s'aconsegueix treballar la semàntica, la sintaxi i aprendre nou vocabulari de manera amena i divertida. En aquesta mateixa línia, un dels pares està realitzant un taller de cuina a distància. Una vegada a la setmana es comparteix un vídeo amb una nova recepta i es convida a les persones amb diversitat funcional que també s'atrevisquen a cuinar amb els seus familiars. En paraules de Plaza, “amb totes aquestes activitats estem intentant canviar la voràgine i el clima de por per somriures i amor”.

    Vols unir-te a #AraMésQueMai?

    La iniciativa vol fer-se eco de totes aquelles accions que contagien il·lusió, compromís, solidaritat i ganes de canviar el món. Ha arribat l'hora de reconéixer la gran labor que està realitzant el teixit associatiu.

    #AraMésQueMai és una iniciativa que està oberta a totes les associacions que vulguen sumar-se. La Fundació Horta Sud posa a disposició el següent correu electrònic: comunicacio@fundaciohortasud.org.

    Promoció i visibilització del teixit associatiu

    La Fundació Horta Sud ha habilitat la secció #AraMésQueMai en la web, un espai de trobada en el qual es recolliran totes les entrevistes, vídeos i fotos enviades per les associacions. A més, s'obrirà una nova secció en el canal de YouTube de la Fundació en la qual es publicaran tots els vídeos i testimoniatges que es vagen unint a la iniciativa: youtube.com/c/FundacióHortaSud

    Així mateix, en les xarxes socials es compartiran totes les entrevistes, vídeos i fotos amb l'etiqueta #AraMésQueMai.

    Pujar