elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Macro operació policial en la Comunitat: cau una xarxa internacional dedicada al tràfic de marihuana

Macro operació policial en la Comunitat: cau una xarxa internacional dedicada al tràfic de marihuana
  • La Policia Nacional ha realitzat set registres a Elx, Xiva, Llombai, Picassent i Torrent

MÉS FOTOS
Macro operació policial en la Comunitat: cau una xarxa internacional dedicada al tràfic de marihuana - (foto 2)

La Guàrdia Civil de València i la Policia Nacional detenen a 16 persones integrants d'una organització criminal que operava a nivell nacional i internacional.

L'Operació VOLVUM, desenvolupada conjuntament per la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia, es va iniciar a principis de 2022, arran d'informacions obtingudes sobre l'existència d'una organització criminal, composta per diverses cèl·lules independents, dedicades al cultiu i tràfic de marihuana, el nexe d'unió de la qual era el mateix proveïdor. Proveïdor, que al costat d'un altre dels objectius, feia tasques d'assessorament i control logístic d'una organització criminal dedicada al tràfic de drogues.

La implantació territorial era a nivell comunitari, afectant les províncies de València i Alacant, amb investigats de diverses nacionalitats i indicis del tràfic de drogues amb destinació a altres països europeus i a nivell nacional.

Les investigacions van revelar l'ús d'estructures comercials fictícies per a simular el modus vivendi i els ingressos obtinguts per alguns dels objectius identificats. De fet, el modus operandi era similar en les cèl·lules detectades, emprant individus estrangers com a arrendataris dels xalets o immobles, on posteriorment es realitzava el cultiu “indoor”, o través de tercers, o empreses pantalla que subarrendaven els immobles, realitzant pagaments per endavant en efectiu i buscant ubicacions que, bé per l'allunyat i disseminat del lloc, o bé per trobar-se en urbanitzacions d'alt poder adquisitiu, passaven desapercebuts per a desenvolupar l'activitat delictiva.

Posteriorment, es va confirmar el trànsit internacional d'alguns dels identificats a països comunament relacionats com a punts de destinació europea del tràfic d'estupefaents, i la nacionalitat d'alguns dels investigats de l'organització criminal. Les cèl·lules identificades eren de diverses nacionalitats: lituana, albanesa, italiana i espanyola.

Les nombroses col·laboracions internacionals amb Europol i els països d'origen dels investigats i detinguts ha promogut un fluid intercanvi d'informació que encara roman obert, identificant comptes a l'estranger amb nombrosos fons, així com indicis per a la continuació de les investigacions als països de destinació (Lituània, Albània, Gran Bretanya, Holanda i Itàlia).

L'operació ha permés desmantellar una organització criminal dedicada al tràfic de drogues i defraudació de fluid elèctric, practicant la detenció de 16 persones, 1 investigat i 5 implicats que es troben en cerca. En total s'han realitzat 7 registres domiciliaris, en els quals s'ha confiscat: 3 885 plantes de marihuana, 65 quilograms de cabdells, 10,6 litres d'oli de marihuana, 88 grams d'haixix, 1 escopeta, 1 jupetí antibales, 1 vehicle, 10 781 euros en efectiu, nombrosa documentació, terminals de telefonia mòbil, ordinadors i tauletes, i nombrós material per a a el cultiu de les plantacions.

Els detinguts són 15 homes d'edats compreses entre els 19 i els 69 anys, i de nacionalitats espanyola, italiana, albanesa i lituana, i 1 dona de 42 anys i de nacionalitat espanyola. Se'ls atribueixen 13 delictes: delicte contra la salut pública, organització criminal, defraudació de fluid elèctric i tinença il·lícita d'armes. Els 7 registres practicats han tingut lloc en les següents localitats: Elx, Xiva, Llombai, Picassent i Torrent.

Les diligències han sigut entregades en els següents Jutjats: Fiscalia Provincial de València. Fiscalia Antidroga, Jutjat d'instrucció número 2 Requena, Jutjat d'instrucció número 1 Picassent, Jutjat d'instrucció número 2 Picassent, Jutjat d'instrucció número 3 Torrent, Jutjat d'instrucció número 1 Requena, Jutjat d'instrucció número 4 Requena i Jutjat d'instrucció número 3 Picassent.

Pujar