Castellano

L'oci nocturn valencià, afonat: acumula pèrdues de 1.375 milions d'euros

L'oci nocturn valencià, afonat: acumula pèrdues de 1.375 milions d'euros
  • Els seus locals porten tancats des d'agost però les despeses no cessen i poden arribar a superar els 22.000€ mensuals

Sense un rumb definit i a la vora de l'enfonsament total. El sector de l'oci nocturn valencià alerta de la complicada situació que està travessant a conseqüència de la crisi sanitària que va arrancar el mes de març i que els va obligar a tancar els seus establiments en ple estiu.

Les xifres són demolidores: pèrdues mensuals que superen els 22.000€ i que a nivell global aconsegueixen ja els 1.375 milions d'euros en tota la Comunitat Valenciana. 450 pubs, 120 sales de festa balle i discoteques, 189 salons d'esdeveniments i celebracions, 48 empreses d'espectacles esdeveniments i 47 festivals lluiten per sobreviure en un panorama gens esperançador.

Segons recullen les dades del tercer “Estudi d'Impacte Econòmic de la Crisi del Coronavirus en l'Oci Nocturn”, elaborat per la Federació d'Oci i Turisme de la Comunitat Valenciana (FOTUR) juntament amb la Federació d'Empresaris d'Oci i Espectacles (Espanya de Nit) hui dia el 77,3% dels locals d'oci, activitats recreatives i d'indústries afins romanen tancats estant el 92,42% en una situació dolenta o molt dolenta.

Davant la magnitud d'aquestes xifres, i pendents de les decisions que es prenguen en el Consell Interterritorial davant l'evolució sanitària de la pandèmia, el col·lectiu exigeix que les mesures que s'establisquen i afecten l'oci l'espectacles i les indústries afins vagen acompanyades d'un pla i paquet de mesures econòmiques que frenen la desaparició del 1,8% del PIB valencià.

“L'ampliació dels ERTE no és suficient. Ara, és imprescindible, i així ho exigim, ampliar els terminis de pagament d'impostos, el retard del calendari de devolució dels crèdits de l'ICO, i, particularment, la definició de quitacions i sistemes de mediació extrajudicial per a la negociació definitiva dels lloguers” insisteixen des de FOTUR.

De la mateixa forma, el col·lectiu reclama que “el Govern, juntament amb la Generalitat, inicie ja un pla de reactivació i recuperació de l'economia, ja que el teixit empresarial, no pot afrontar les contínues restriccions i els vaivens , marcats per l'emergència sanitària, sense que hi haja un protocol econòmic”.

Despeses mensuals

L'informe també recull dades sobre les despeses fixes mensuals als quals les empreses del sector han de fer front, malgrat mantindre tancats els establiments, els esdeveniments i espectacles. Tenint en compte els costos de salaris, les cotitzacions socials, els crèdits i préstecs pendents d'amortització, el lloguer dels locals, les taxes municipals i els subministraments, entre altres, els locals d'oci, i les empreses d'espectacles suporten una càrrega de costos mensuals d'entre 5.000 i 7.000
euros en els bars musicals i 17.500 i 22.500 euros en les discoteques, sales de ball, salons d'esdeveniments i celebracions, al que cal sumar el col·lectiu de professionals sense activitat, artistes, autors i intèrprets, tècnics de so, dj’s, productors, cantants, bartenders i les activitats connexes amb l'oci i espectacle.

Més concretament, en relació al preu del lloguer, el cost fix més important per als locals d'oci, suposa un pagament d'una mitjana de 2.163 euros al mes per als bars musicals i en el cas de les discoteques, sales de ball salons d'esdeveniments i celebracions puja als més de 9.000 euros. Una altra dada rellevant que llança la radiografia de FOTUR és que, únicament, el 7,58% dels locals compta amb un local en propietat.

Pujar